Snježna kraljica - uništavanje prirode skupo plaćeno vašim novcem

Hrvatska je prirodnim ljepotama bogata zemlja – ako se nađete na kakvom dalmatinskom otoku, na Plitvicama, Velebitu, u Gorskom kotaru, pa čak i onoj maloj pustinji koju imamu – Đurđevački peski, ne trebate imati neka posebna fotografska umijeća da snimite sliku "kao za razglednicu".

No Hrvatska nema visokih planina pogodnih za skijanje i skijaše. Naše visoke planine su uz more, totalno nepogodne za skijanje, a Medvednica koja je lijepa planina uz sam Zagreb – nije dovoljno visoka za održavanje profesionalnih sportskih nadmetanja.

Snježna kraljica, natjecanje skijaša na Medvednici (ne Sljemenu, Sljeme je naziv vrha), tipičan je primjer nezadovoljstva onim što imamo. Vožnja Svjetskog skijaškog kupa gdje se staza nalazi na visini starta na 985 metara, a cilj na 785 metara pokazuje samo i isključivo političku bahatost i lakoću trošenja proračunskog novca. 

Maltretiranje prirode

Medvednica je idealna za rekreativno skijanje i sanjkanje, dosta je čuti na radiju kako je staza spremna i možete nakon posla ili za vikend na snijeg uz pola sata vožnje – no za stroge uvjete Svjetskog kupa potrebno je danima i tjednima raditi umjetnu stazu. Vidimo ove godine opet isto – umjetna profesionalno posložena staza, uz nju nešto gledatelja (sve manje), a oko toga – zelenilo. Nema snijega ni za sanjkanje, kamoli skijanje. Tako je već godinama, skoro se i ne sjećamo kada je staza uređena prirodnim snijegom.

U pitanju je kao prvo maltretiranje prirode, da ne kažemo i nešto gore. Stotine tona umjetnog snijega, smrznute vode, 400-500 litara po kubnom metru snijega. Motori i zagađivanje. Hrpe snježnih topova – uz ovako toplu klimu, gdje je granica? Stvaranje umjetnog, neprirodnog, stranog okoliša uza sve bjesomučnije korištenje energije i dovedene vode, u prilično uzaludnoj borbi s prirodom. Protiv posljedica globalnog zatopljenja koje nam donosi vrijeme sa sve manje snijega – bore se umjetnim snijegom za čiju proizvodnju treba opet hrpa energije. 

U Hrvatskoj je velik broj udruga za zaštitu prirode, a uostalom o ovakvoj bahatosti prema prirodi mogla bi nešto reći i Katolička crkva, no nešto su svi tihi kada govorimo o tome da Medvednica može biti mjesto za Svjetski kup u skijanju samo i isključivo ako se grubo i bahato udara na prirodu. U zemlji u kojoj se može igrati stotine sportova, netko se eto sjetio profesionalnog skijanja. Jasno je i zašto – da bi se političari naslikavali na uspjehu Janice i poslije Ivice Kostelića. E, pa Hrvatska nije skijaška zemlja, a i uspjeh Kostelića je samo i isključivo posljedica njihova osobnog rada, truda i odricanja, a nikako neke državne sportske strategije.

Četvrtinu plaćaju porezni obveznici

Koliko taj cirkus uopće košta? Teško je izračunati, no eto kažu odgovorni 21-24 milijuna kuna svake godine, plus što je na početku utrošeno puno više u uređenje staze. Naravno ima i prohoda, nalazimo kako su već daleke 2006. pokrili 65 posto troškova od prodaje TV prava i sponzorstava, dok su preostalih 35 posto dali Grad Zagreb i vlada Republike Hrvatske. Kasnije se vlada povukla, pa je tako direktor slalomskih utrka Svjetskog kupa na Sljemenu Vedran Pavlek u prosincu 2014. rekao: "Proračun ovog jubilarnog, 10. izdanja je 21,5 milijuna kuna, s tim da 75 posto tog iznosa pokrivamo iz komercijalnih izvora, sponzorskih, TV prava i ulaznica, a 25 posto nam daje Grad Zagreb." Ove godine je malo skromnije: ''Ovogodišnji proračun je oko 19,5 milijuna kuna, uz dodatak kako četvrtinu pokriva Grad Zagreb, a ostalo sponzori", izjavio je za N1 televiziju Pavlek.

Dakle, s 5-6 milijuna kuna godišnje građani Zagreba sponzoriraju Snježnu kraljicu. Kada nema dovoljno sponzora, onda je tu grad i gradska vreća iz koje se može uredno zagrabiti koliko nedostaje. Navodno, time se čini velika promidžba Zagreba. Bilo bi zanimljivo vidjeti – je li netko izračunao koliko je turista došlo radi Snježne kraljice? Ima li kakva ozbiljna analiza? Ili ipak sve ovo služi kako bi se neki ljudi pokazivali kao face držeći walkie-talkie u VIP šatoru i objašnjavajući vlastiti značaj ekipi koja na sebi nosi markice u vrijednosti tromjesečne radničke plaće.

Snježnu kraljicu – privatizirati

Ako se na Medvednici oko nove godine ne može imati dovoljno snijega prirodnim putem – onda trke tu ne treba biti jer bi je mogli organizirati i iznad Splita, tehnički se danas svašta može, ali tko ne poštuje prirodu pokazuje iznimnu bahatost i nerazumijevanje vlastitog okoliša i svog mjesta u njemu. A ako snijega ima – pa privatizirajte utrku. Što se grad ili država imaju novcem petljati u profesionalna natjecanja?

Novac poreznih obveznika je tu kako bi se razvijao školski sport, kako bi se financirale sportske aktivnosti mladih, pa čak i kako bi se razvijao sport rekreativaca jer onda imamo manje troškova na stavci zdravstvene zaštite, sportska nacija je zdrava nacija. No državno i gradsko financiranje profesionalaca, od skijanja do nogometa, treba u potpunosti ukinuti. Natjecanje ovakvog tipa je komercijalna djelatnost, pa nema nikakvog razloga da to plaćaju porezni obveznici – organizator lijepo nađe sponzore, zainteresirani plate ulaznice, oni koji žele biti viđeni sami plate skupe VIP karte i svima pravo.

A Grad Zagreb? Pa neka napokon obnovi tu žičaru i uloži novac kako bi vrtićka i školska djeca organizirano išla na Medvednicu, a što se tiče skijaša koji se natječu za nagradni fond od 120.000 franaka, snaći će se oni i bez novca građana Zagreba. Ah, političari se neće imati s kime slikati. Velika šteta…

Goran Vojković, kolumna za portal Index.hr