Svetislav Basara - Balkanska zamešateljstva

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Opštepoznata je alavost malih balkanskih naroda prema velikim teritorijama, tako da u toj stvari mi Srbi uopšte nismo izuzetak, nevolja je što smo pravilo i što, kad nam se oduzme jezik ili nam se zapuše usta o teritorijalnim pretenzijama progovorimo na dupe, za razliku od samozatajnije braće po alavosti, Grka, Bugara i Albanaca, koji svoje velikodržavne snove snuju u potaji, što dalje od očiju i ušiju belosvetskih moćnika, vazda spremnih da malim, slobodarskim narodima smrse konce, najčešće uz pomoć i o trošku susednog malog slobodarskog naroda.

Balkanska teritorijalna sreća je vrlo promenljiva, pa je tako, recimo BJR Makedonija u snovima pomesnih nacionalista tokom novije istorije bivala (a bogme i nastavlja da biva) Zapadna Bugarska, Severna Grčka i Istočna Albanija, iako se samo, nama, Srbima, posrećilo da izvesno vreme i formalno bude Južna Srbija.

Ali viđi sad vraga malo (ili nimalo) poznatog široj javnosti. Svojevremeno je i BJR Makedonija - tada u socijalističkoj alotropskoj modifikaciji - Severnu Grčku smatrala Južnom Makedonijom, a svoje je teritorijalne pretenzije (koje su ondašnje savezne komunističke vlasti prećutno tolerisale) temeljila na popriličnom broju slovenskih Makedonaca koji su živeli u takozvanoj Egejskoj Makedoniji, a koji su - čim je u Grčkoj prestao metež građanskog rata - ili helenizovani ili proterani, u oba slučaja prisilno.

Potom je SR Makedonija prekonoć postala "bivša", ali je - na podbije TANJUG-a - ipak nekako nastavila da postoji, protiv čega ni Grci načelno nisu imali ništa protiv, osim što su joj osporavali pravo da se zove "Makedonija" jer je Makedonija, ko biva, "srce Grčke" i to - ovo će vam zazvučati poznato - "po istorijskom pravu".

Hajde zato da zavirimo u istoriju. U antička vremena - iz kojih Grčka izvodi svoje pravo - Heleni su Makedoniju i Makedonce smatrali varvarima i nipošto nisu hteli da Makedonija bude deo helenskog sveta, ali su Makedonci hteli drugačije pa su - budući ratoborniji i vičniji oružju - Grčku očas posla pretvorili u Makedoniju. Bilo kako bilo, severne granice ondašnje Makedonije/ Grčke završavale su (ako je verovati drevnim kartografima) na obalama Ohridskog i Prespanskog jezera, gde su manje-više i danas. Možda se sada pitate kako to da se Makedonija (i SR i BJR) naglo proširila sve do granica svojevremeno autonomne pokrajine, a sada lažne republike Kosova. Evo kako! Tako što su je Grci u alavosti rastegnuli daleko izvan sopstvenih mogućnosti i time je pomerili do granica pretkumanovske Srbije, koja je, da kažemo, bila i bliža i brža. Sada u Solunu besne protesti zbog mogućnosti da Grčka prizna da se Makedonija zove Makedonija, pa me čudi da nikome nije palo na pamet da BJR nazove Republika Trakija jer se njena sadašnja teritorija u antičko vreme tako zvala, a Tračani su u međuvremenu izumrli, pa se niko neće buniti.

Pratite stranicu Kolumne na: https://www.facebook.com/Kolumne