Je li predsjednica, zapravo, ustaše koje su bježali u Argentinu štakorskom linijom nazvala Hrvatima koji su našli slobodu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je iz Argentine gdje je boravila kazala kako su “nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine”.

Povjesničar Tvrtko Jakovina smatra kako je riječ o skandaloznoj izjavi predsjednice. “Predlažem da u ambasadama SAD-a i Njemačke pregledaju njene izjave jer nam one kvare odnose s tim dvjema zemljama i mnogim drugima”, rekao je Jakovina za tportal.

ŠTAKORSKA LINIJA

Jakovina napominje kako u Argentini postoje “stara” i “nova” emigracija. Stara je ondje došla na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i prije Drugog svjetskog rata. Oni koji su pobjegli nakon Drugog svjetskog rata tzv. štakorskom linijom, poput Ante Pavelića ili Adolfa Eichmanna iz Njemačke, bili su fašistički zločinci.

Zbog njih je SAD u tadašnju Jugoslaviju poslao Johna Moorsa Cabota, koji je bio njihov ambasador u Buenos Airesu, a u prvoj polovici 1947. godine postao je otpravnik poslova američke ambasade u Jugoslaviji da između ostalog prati štakorsku liniju i prebacivanje zločinaca iz Italije u Argentinu.

ARGENTINA TADA UOPĆE NIJE BILA DEMOKRACIJA

“Argentina je tada, ako predsjednica misli da je tamo cvalo cvijeće, bila vojna diktatura generala Juana Perona i nije bilo demokracije, ali je bilo puno sličnosti s Mussolinijevom Italijom, u kojoj je Peron bio vojni ataše. Peronu je Italija bila inspiracija. Konačno, Argentina je tek u ožujku 1945. objavila rat Njemačkoj”, rekao je Jakovina.

Oni koji su bježali, odnosno velik broj ustaša i njihovih pobočnika došli su u Argentinu, zemlju koja nije imala demokratsku vlast, kaže Jakovina.