Jungla na asfaltu: Vožnja metroom vezanih očiju

"Ovde je, znači, brdo, znači, planine, planinski deo je, zato se zove kale. Kalemegdan! Kale je brdo... Tu su bili Turci, u stvari" - objašnjavao je svojevremeno Ivica Dačić nekom francuskom ministru etimologiju reči Kalemegdan.

Etimologiju je objašnjavao na srpskom, a povoljna okolnost je bila da francuski ministar ne zna turski, dok Dačić ne zna francuski, pa je razgovor protekao u zajedničkoj spoznaji da je Dačić sišo s brda da bi se popeo na vlast.

Otud uverenje da su se svi Beograđani na prapočetku zvali Kaleksandar, te su od autentičnih predstavnika ove endemske vrste ostala samo dvojica: Kaleksandar Vučić i Kaleksandar Antić.

Zato ovih dana često možete videti Dačića kako lobira za obojicu originalnih primeraka drevnog Kalemegdana.

"On je, znači, brdo, znači, planine, planinski je, vidi kol'ki je, zato se zove Kaleksandar" - objašnjava Dačić ovih dana zašto su najbolji kandidati na beogradskim izborima oni koji su sišli direktno s kalea da bi 4. marta izašli na megdan pljačkašima gradske kase, koju već četiri godine čuva Siniša Mali uz pomoć Gorana Vesića, što već na prvi pogled uliva poverenje da je gradska kasa u sigurnim rukama.

Za potrebe tog poduhvata pronađeno je i tačno "soma" uglednih ličnosti koje su pristale da se svojeručno potpišu, iako se dugo smatralo da bi hiljadu potpisa podrške Vučiću moglo da se skupi jedino ako lokalne policijske stanice zainteresovanima ustupe aparat za otisak palca.

Naime, jednog dana se neko setio da je za širenje ugleda već ugledne vlasti neophodno pronaći bar hiljadu onih koji su spremni da budu žiranti.

-Srpski rečeno: malo je onih 650 potpisnika od prošle godine, sad nađite soma! U beogradskom žargonu naravno, jer su ovo beogradski izbori! - setio se ovlašćeni mislilac vladajuće stranke.

-Našli smo soma! - utrčao je onda pre neki dan glavni uterivač potpisa podrške Vučiću u izborni štab SNS, noseći spisak koji je pokazao da će skupljanje sekundarnih sirovina kao delatnost otići u istoriju, jer je mnogo unosniji biznis sakupljanje sekundarnih potpisa.

Odustalo se ipak od ideje da se taj dokument nazove "Soma za Vučića", pa je u novinama koje drže do sebe osvanuo podlistak "1000 plus za Vučića" i time je svima predočeno da ona uzrečica: "Ma hiljadu!", kojom neko izražava čvrsto uverenje kako je nešto nemoguće, u budućnosti neće imati nikakav smisao.

Zamislite na primer da vam u narednom periodu neko kaže:

-Znaš šta ima novo!? Vučić skupio soma potpisa uglednih građana podrške!

-Ma hiljadu! - odgovorićete jedino ako ste ovlašćeni sudski tumač za šatrovački, zato što je pored obesmišljavnja svega i svačega, SNS obesmislio i ironiju.

S druge strane, u beogradskoj kampanji obesmišljen je i izraz džaba, jer je opozicija obećavala besplatne vrtiće, besplatne udžbenike, besplatan prevoz, besplatnu vantelesnu oplodnju, besplatnih 150 evra i besplatnog Boška Obradovića, dok je vlast odmah obezbedila besplatnog Acu Lukasa i besplatnog Šabana Šaulića, ali je jasno pokazala da metro nije besplatan, već mora da se plati karta 200 dinara u jednom pravcu.

Metro je, pokazalo se, daleko bolje prevozno sredstvo od autobusa, jer u autobusu može da se nađe neki šofer kome će usred vožnje pasti na pamet da vozi dva kilometra vezanih očiju, dok je vožnja SNS metroom podrazumevala samo da putnicima vežu oči, kako bi im ugođaj vožnje beogradskim metroom bio kompletan.

Svi sa liste SNS koji su kupili kartu od 200 dinara i provozali se metroom, moći će jednog dana da se pohvale kako su se još 2018. vozili metroom dva kilometra vezanih očiju i nigde nisu ogrebali metro, ko onaj Miško Krstić autobus.

-Bilo je sjajno! – rekli su po izlasku iz metroa svi sa liste SNS, kad su im na zadnjoj stanici skinuli povez sa očiju. Jedino su molili Boga da se neko ne seti da u toku kampanje, sem dva kilometra metroom vezanih očiju, moraju da se provozaju metroom i pola kilometra u rikverc.

-Vožnja metroom pokazala je da Beograd nije džungla na asfaltu, kako je naziva opozicija, već je postao predivna Jungla na asfaltu – izjavila je tim povodom Aja Jung, peta generacija Beograđana koji su drugi na listi SNS.

Što je svakako bolje nego da ste druga generacija Beograđana koji su peti na listi SNS.  

Draža Petrović, kolumna za portal N1