Milorad Dodik: BiH nam je prolazna stanica, mesto moranja, a Srbija nam je želja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je pre pet dana u Beogradu na proslavi Dana Republike Srpske, da je Bosna i Herecegovina prolazna tačka u njihovom političkom razvoju i da je ona mesto "moranja", dok je Srbija mesto njihove želje.

"Bosna i Hercegovina je prolazna stanica našeg političkog razvoja. BIH je za nas mesto moranja, a ne želje, naša želja je ovde, naše srce kuca za ovo ovde", istakao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska "sinonim za slobodu".

On je rekao da Republika Srpska ima obrise državnosti, da jedina funkcioniše u BiH i da je faktor svih političkih procesa u BiH, ali i regionu.

Dodik je rekao da je RS uvek zainteresovana za pitanje Kosova i zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pitanje Kosova ne odvaja od RS i upitao kako može da se govori o vojsci Kosova, koje nema u dokumentima, a da RS koja prema Dejtonskom sporazumu ima pravo na vojsku, te snage nema, jer su joj, prema njegovim rečima "nasiljem otete".

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija i Republika Srpska nikada nisu imale bolje i jače veze i više zajedničkih projekata.

"Danas smo tamo gde treba da budemo, jaka Srbija i jaka RS... da se pomažemo i da se nadjemo jedni drugima, i u dobrim i u teškim vremenima", rekla je Brnabić i dodala da je Srbija u 2017. uložila 5,5 miliona evra u projekte u opštinama u BiH u kojima žive Srbi, a 2015. uložila pet miliona evra u Srebrenicu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je da su Srbi uvek bili državotvorni narod, da u BiH čine konstitutivan narod, a da su verske, nacionalne i kulturne slobode garantovane svim narodima u RS, pa je toj entitetu BiH poželeo napretka u svemu dobrom, slogu, bratsku i hrišćansku ljubav.

"RS je danas mnogima trn u oku. Bez RS nema opstanka srpskog naroda", rekao je Irinej.

Direktor Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da Srbi samo jedinstveni mogu odbraniti i sačuvati slobodu, identitet, srpski jezik i "veru pravoslavnu".

"Sloboda i RS imaju isto značenje", rekao je Cicović.

Prijemu su prisustvovali i predsednici parlamenta Srbije i RS, Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, premijerka RS Željka Cvijanović, ministri u vladama RS i Srbije i predstavnici diplomatskog kora.

Himne RS i Srbije izvedene su uz pratnju gudačkog sastava Banjalučke filharmonije. Pored toga izvedene su i numere "Republiko Srpska gospod nek te čuva", "Pukni zoro" i "Ovo je Srbija".