RTS nije smanjivao ton Vesiću

Radio-televizija Srbije (RTS) nije smanjivala ton predstavniku Srpske napredne stranke Goranu Vesiću u emisiji "Upitnik", pokazuje analiza stručnog tima RTS -a i stručnjaka Katedre za zvuk Fakulteta dramskih umetnika (FDU) u Beogradu, saopštio je RTS.

Kako se navodi na sajtu javnog servisa, tri stručnjaka sa Katedre za snimanje i dizajn zvuka FDU, vanredni profesori dr Zoran Maksimović i Nikola Kokotović i docent Dino Dolničar posle analize dve emisije "Upitnik", od 27. februara i 1. marta, zaključili su da su one "u potpunosti u skladu sa tehničkim standardima evropske unije emitera EBU R128" .

Radiotelevizija Srbija je zatražila mišljenje stručnjaka pošto su u javnosti iznete tvrdnje da je po nalogu rukovodstva RTS namerno snižen ton Goranu Vesiću, predstavniku Srpske napredne stranke u emisiji "Upitnik" emitovanoj 1. marta.

Taj nalaz se podudara sa analizom koju je uradio stručni tim RTS.

U saopštenju se dodaje da je RTS tražio i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ali je nije dobio.

"Problem u toj vrsti debatnih emisija nastaje kada više učesnika u diskusiji govori istovremeno. Tada je tehnički nemoguće da jačina zvuka svakog sagovornika bude jednaka. Uvek se najbolje čuju govornik kome je data reč i voditelj", ukazuje RTS.

Kada govore voditelj ili jedan od učesnika u debati upadice ostalih se "dodaju do maksimalno mogućeg tehničkog nivoa zvuka", kako bi se razumelo ono što govori onaj kome je data reč, a ne onaj koji upada u reč, ističe se u saopštenju i dodaje da kada učesnik koji nema reč hoće da nadjača onoga kome je data reč postiže suprotan rezultat, on je akustično glasniji samo u studiju, ali u prenosu postaje tiši nego kada govori uobičajenom jačinom glasa.

Analiza RTS pokazuje da nije bilo razlike u tretmanu gostiju emisije, a taj nalaz potvrđuju i stručnjaci Katedre za zvuk koji zaključuju i da je emisija od 1. marta "uobličena tehnički preciznije i usklađenije u odnosu na emisiju Upitnik od 27. februara".