Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a: Slogani i obećanja

Nema tog Beograđanina kojeg ovih dana ne muči jedna velika dilema. Ne radi se o tome da li novogodišnje ukrase ostaviti još koji mesec ili ih skinuti, jer je broj noćnih Bugara koje privlači rasveta postao nepodnošljiv, mada, s druge strane, donose velike prihode gradu.

U pitanju je dilema da li bi prva linija metroa trebalo da ide od Ustaničke ulice do Zemuna ili od Makiša, preko Beograda na vodi, do Mirijeva. Ove dve škole mišljenja sukobile su se baš sada pred beogradske izbore kada ljudi imaju pametnija posla - da se bave izborima. Doduše, ista dilema mučila je i Kelte kojima su takođe obećavali tzv. singidunumski metro, a pre njih i Vinčance kojima je, realno, metro bio najpotrebniji, jer žive baš na periferiji.

Ali, kako jedan građanin uopšte da odluči za koga da glasa na izborima? Pogledajmo neke od slogana i predizbornih obećanja stranaka i koalicija, možda nam oni pomognu.

DJB/Dveri
Slogan: Zasrali smo, ali kasno je sad za razjedinjenje.
Obećanja: Metro da se vozdiže Banovim i Kanarevim brdom, a onda naglo da pada kao vlada. I ovo kamenje zemlje Srbije sa Kosova prebaciti u Beograd, kamen po kamen, kako bismo dobili Kosovo u Skadarliji. Metohija nek se snađe, previše je cimanja.

PSG/Narodna stranka/Levica Srbije/Sanda Rašković Ivić
Slogan 1: Je*iga, Đilas, jer nismo našli nikog drugog.
Slogan 2: Naći ćemo još neku stranku da se udružimo pre izbora, ne brinite.
Obećanja: Sečenje svih stabala u Beogradu da korenjem ne bi ugrozila budući metro. Zabrana gejevima da se voze metroom. Izmeštanje svih Beograđana koji žive na nadzemnoj trasi metroa.

SNS
Slogan: Vučić Vučić Vučić Vučić Vučić Vuuuučiiiiiiić...
Obećanja: Metro linija do svakog stana u Beogradu, ionako smo bili kod svakog od vas. Rušenje Starog savskog i novog Đilasovog mosta kako bi se sprečilo da narkomani, zmije i pacovi prelaze iz starog u novi deo grada. Rušenje Đilasa.

Aleksandar Šapić
Slogan: Ima li ko lepši?
Obećanja: Metro samo na Novom Beogradu.

SPS
Slogan: Opet mi.
Obećanja: Metro linija Beograd - Požarevac. Podizanje velike biste Slobodana Miloševića na Trgu, visoke 200 metara. Gradnja stana za Mirjanu Marković na vrhu biste.

DS/Nova stranka/SDS/Zeleni
Slogan: Nećete valjda za Đilasa da glasate?
Obećanja: Cepamo koaliciju čim prođu izbori. Metro nas ne interesuje.

Beli:
Slogan: Nisam više Beli.
Obećanja: Metro linija Mladenovac – Beograd, jer ko će se cima golfom svakog dana do Beograda.

DSS
Slogan: Juhuu!
Obećanja: Konjska zaprega umesto metroa jer je jeftinija.

Marko Bastać
Slogan: Šta radimo, bre?
Obećanja: Sasvim prirodno da metro prolazi Balkanskom ulicom. Da, možda ne grad kao šarenica. A sada Rada!

SRS
Slogan: Šešelj.
Obećanja: Šešelj.

LDP
Slogan: Jao, zaboravismo na Čedu.
Obećanja: Vraćamo Čedu odmah posle izbora.

Nova KPJ
Slogan: Otkud mi na izborima?
Obećanja: Otimanje od siromašnih i davanje stanova bogatima, članovima partije. Kloniranje Tita iz DNK u Kući cveća.

Sve u svemu, čeka nas burnih mesec dana. Ali najbitnije od svega je što će Beograd konačno dobiti metro. Šteta samo što Vinčanci to neće moći da dožive jer su odavno pod zemljom.