Evo zašto Hrvati bježe - drugi smo najkorumpiraniji u EU

Jedan od najgorih način za uništiti neku zemlju kao funkcionalno društvo, u prvom redu kao demokratsko i prosperitetno društvo, jest korupcija, i to u bilo kojem od njenih oblika; mito, klijentelizam, zloporaba funkcija... Prema posljednjem Eurobarometrovom istraživanju dojma građana o korupciji u svakoj pojedinoj članici EU-a, Hrvatska je među najkorumpiranijim članicama.

Sa Španjolskom i Ciprom dijelimo 2., 3. i 4. mjesto kao zemlja u kojoj je 94 posto ispitanih građana odgovorilo da je korupcija u njihovoj zemlji posvuda raširena. Najgora je Grčka čijih je 96 posto građana odgovorilo da im je domovina premrežena korupcijom. Zapravo u otprilike polovici članica EU-a 80 ili više posto građana ima dojam da je korupcija sveprisutna i tu je redom riječ o do jučer ili još uvijek tranzicijskim zemljama uz Grčku, Cipar, Španjolsku i Maltu.

Što se ostalog dijela EU tiče, već s Irskom dojam korupcije naglo pada na 68 posto. Slučajno je riječ o zemlji koju su hrvatski iseljenici otkrili posljednjih godina. Od tranzicijskih zemalja tu su mahom stare europske demokracije uz "uljeze" Poljsku i Estoniju. Zanimljivo je i to što je osjetljivost građana na korupciju u tim zemljama u pravilu i veća nego na istoku EU-a, a unatoč tome dojam raširene korupcije u Danskoj ima samo 22 posto, a u Finskoj 21 posto građana.

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod