HDZ-ovci sad napokon znaju kako je normalnim ljudima u Hrvatskoj

Gordan Duhaček, komentar za portal Index

Nedavno se u jednom dnevnom listu oglasilo nekoliko anonimnih zastupnica HDZ-a, koje su se požalile da im zbog njihove podrške ratifikaciji Istanbulske konvencije stižu stotine mejlova u kojima ih se vrijeđa i proklinje, ne samo njih nego i njihovu djecu. Poručuju im dojučerašnji glasači da su izdajnice Hrvatske, da nisu prave katolkinje, da će ratifikacija Istanbulske konvencije dovesti do propasti Hrvatske itd.

Sličnoj retorici je prethodnih tjedana izložen i premijer Andrej Plenković, ujedno i predsjednik HDZ-a, kao i brojni drugi visokopozicionirani HDZ-ovci. Proglašava ih se veleizdajnicima i izrodima, Judama i jugomasonima, prodanim dušama, ljudskim smećem kojem treba presuditi po kratkom postupku.

Sve to je s jedne strane, naravno, uznemirujuće, s obzirom na to da pokazuje kako je nemali dio hrvatskog društva lišen bilo kakve pristojnosti u komunikaciji i spreman na verbalno giljotiniranje političkih neistomišljenika, no s druge strane je teško ne osjećati Schadenfreude jer se sve to prvi puta usmjerava na HDZ i HDZ-ovce, koji su prije svih zaslužni za takvo civilizacijsko i mentalno rasulo njihova glasačkog tijela.

Tuđmanova tradicija suludih huškačkih govora

Nacionalistička paranoja, jedva prikrivena ustašofilija, mitovi o braniteljima koji su ''s krunicom išli braniti Hrvatsku'', mržnja prema svima koji su drugačiji, promicanje klerikalizma i podložnosti građana naređenjima s oltara, beskrupulozno etiketiranje neistomišljenika i svojatanje Hrvatske kao svoje privatne prćije koju je navodno ''stvorio HDZ'' standardne su karakteristike HDZ-ova političkog diskursa od osnivanja ove stranke opasnih namjera. Tako je od početka govorio prvi stranački predsjednik Franjo Tuđman, držeći luđački zapjenjene govore o ''žutim i zelenim vragovima'', ''stoci sitnog zuba'', onima koji su se ''prodali za Judine škude'', Srbima koji su otišli a da su iza njih ostale samo ''prljave gaće''. 

Bezbroj je takvih primjera Tuđmanove huškačke retorike, koja u normalnom demokratskom društvu izaziva zgražanje, dok je u Hrvatsku ubrizgana kao dio utemeljiteljskog mita, kao jedna od osnova društva čiji je najekstremniji dio danas u stanju paranoične vrućice, uvjeren da postoje svjetske zavjere čiji je cilj uništenje Hrvatske. Najnoviji izraz takve političke sluđenosti bio je subotnji skup protiv ratifikacije IK u Zagrebu, koji je istovremeno pokazao da su takvi fanatici manjina u društvu, ali da su glasna, očajnički nabrijana i od strane Crkve i pojedinih udruga dobro organizirana manjina. 

Proteklih 28 godina su se na meti HDZ-ova glasačkog tijela i divljačkog huškanja na koje ih je navikao Tuđman nalazili Srbi, ljevičari, liberali, LGBT zajednica, novinari, ljudskopravaški aktivisti, umjetnici i mnogi drugi, zapravo svi oni u hrvatskom društvu koji su Hrvatsku htjeli učiniti tolerantnijom, otvorenijom, modernijom. U tome su, unatoč kampanjama fizičkog i verbalnog nasilja, u dobroj mjeri uspjeli, ali nisu nikad mogli doprijeti do ispranih i od nacionalizma upaljenih umova HDZ-ovih glasača, koji su se na periode znali praviti kako su civilizirani i europski nastrojeni građani, ali bi onda ubrzo opet eksplodirali u zastrašujući primitivni nacionalizam. To je naročito potpirivao Tomislav Karamarko kad je došao na čelo HDZ-a, prijeteći čak i time da će se u Hrvatskoj pod njegovom vlasti ukinuti sloboda govora tj. da će se kritički o Tuđmanu smjeti govoriti samo u privatnosti doma.

HDZ-ovi glasači su poput Frankensteinova čudovišta

Zbog Plenkovićeve odluke da se ide u ratifikaciju Istanbulske konvencije sada se odjednom spremnost glasača HDZ-a na linč svih koji prema njihovom (uvjetno rečeno) mišljenju smatraju da ''mrze sve hrvatsko'' okrenuo protiv vodstva HDZ-a. Sada HDZ-ovci imaju priliku iskusiti ono što su desetljećima radili normalnim ljudima u Hrvatskoj, istovjetno zastrašivanje, prijetnje i proganjanje koji su karakteristika političkog djelovanja njihove stranke. HDZ-ova revolucija koja je godinama radila na primitivizaciji i klerikalizaciji Hrvatske sada je konačno počela jesti vlastitu djecu, koja odjednom svojoj glasačkoj bazi nisu dovoljno primitivna i klerikalna. Pa kakav je to HDZ koji bi ratificirao europsku konvenciju koja se bori protiv nasilja nad ženama, šokirano se pitaju i zaključuju: ''To više nije moj ADZ!''

Frankensteinovo čudovište, sastavljeno od raznolikih ideoloških postavki koje su početkom devedesetih u smrdljivi bućkuriš pomiješali HDZ i Franjo Tuđman, te oživjeli energijom nacionalističke isključivosti i domoljubnog kiča, srbomržnje i progona svih koji misle drugačije, sada se okreće protiv svojeg tvorca. Onaj dio društva kojemu je HDZ proteklih desetljeća najuspješnije isprao umove od bilo kakvih univerzalnih vrijednosti i razumijevanja demokratskih standarda sada kao zombi vojska Rvata katolika juriša na taj isti HDZ. Naučili su mrziti, naučili su da se kao ljudi u HDZ-ovskoj Hrvatskoj jedino mogu ostvariti kao dio prevarantskog i krvoločnog čopora koji uvijek nalazi nekog navodnog neprijatelja i juriša na njega uz obmanu da tako brani Hrvatsku od propasti, a sada je konačno došao red i na HDZ. 

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod