Nije samo ministar pravosuđa uhljebio sina u komunalcu, isto je napravio i Božidar Kalmeta

Ante Kalmeta, sin bivšeg zadarskog gradonačelnika i HDZ-ova ministra koji je optužen da je izvukao iz javnih tvrtki 22 milijuna kuna, predsjednik je Nadzornog odbora komunalne tvrtke Liburnija. 

Kalmeta mlađi imenovan je u Liburniju u listopadu prošle godine, vijest su objavili samo lokalni mediji, na što nas je upozorio čitatelj nakon što smo objavili tekst u kojem smo pobrojali rodbinska uhljebljivanja HDZ-ovaca u mandatu Andreja Plenkovića.

Na tom popisu našli su se premijerova rodbina, braća Plenkovićevih ministrica i sin ministra pravosuđa Bošnjakovića koji je postao predsjednik Nadzornog odbora komunalne tvrtke u Ivaniću.   

Kalmetin nasljednik u Liburniju izabrao mlađeg Kalmetu za glavnog nadzornika

Zadarska Liburnija je gradski prijevoznik s tristotinjak zaposlenih i s godišnjim prihodima oko 50 milijuna kuna. Kalmetina tridesetogodišnjeg sina s tek petogodišnjem iskustvom rada u banci imenovao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić i to nakon što je dotadašnji predsjednik Nadzornog odbora Ante Babić postao njegov zamjenik. Ginekolog Dukić je na gradonačelničkom mjestu u svibnju 2017. godine zamijenio Božidara Kalmetu

Zbog korupcijske afere on se nije kandidirao, iako se sada špekulira kako bi mogao postati tajnik Gordanu Jandrokoviću, glavnom tajniku HDZ-a. Mnogi, poput političkog analitičara Puhovskog, smatrali su da je Dukić tek politička lutka te da konce i dalje vuče Kalmeta.

Informacije koje sada HDZ-ovci plasiraju u medije kažu kako je bivši ministar "jak na terenu" bez obzira na sudski proces, što s obzirom na dugogodišnju umreženost i sklonost hrvatskih birača da nagrađuju glasovima upletene u korupciju vjerojatno i nije daleko od istine.

U Zadru istovremeno vladaju junior i senior Kalmeta

I Ante Kalmeta je dakako u HDZ-u, član je gradskog odbora te stranke, dok mu je tata predsjednik Županijskog odbora HDZ-a. Zaposlen je u Kreditnoj banci Zagreb u vlasništvu Dubravka Grgića, a u Liburniji prima naknadu od 1400 kuna kao predsjednik Nadzornog odbora. 

Zadarski mediji zabilježili su kako je krajem siječnja Kalmetin nasljednik Dukić na petodnevni put u Kinu poveo Kalmetu juniora, predsjednika NO-a Liburnije, kako bi tamo dogovarali obnovu javnog prijevoza. Putne troškove i smještaj platio je domaćin, tvrtka LTO Energy koja distribuira električne autobuse Yinlong, što Dukić predstavlja kao uštedu za gradski proračun mada je očigledno riječ o sukobu interesa, jer dužnosnici ne smiju primati poklone vrjednije od 500 kuna.  

U Zadru ne samo da će nakon Kalmete vladati Kalmeta, nego otac i sin istovremeno vladaju: senior u najmanju ruku kao predsjednik županijskog HDZ-a, a po svemu sudeći kao stvarni gradonačelnik, a junior stasava kao perspektivni HDZ-ovac i nadzornik gradske tvrtke. 

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod