Rada Trajković: Vučić gubi autoritet kod Srba na Kosovu

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković smatra da "predsednik Vučić gubi autoritet kod Srba na Kosovu", kao i da je podela Kosova "najgore rešenje".

Kao sagovornica novinarke Danice Vučenić u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, Trajković je ocenila da je, prilikom nedavnog hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i njegovog proterivanja sa Kosova, upotrebljena prekomerna sila, "ali da narodu nije jasno šta se dešavalo".  

"Srbi su uplašeni, videli su da neko tuče, da se upada u salu, da se vodi predstavnik srpske države ulicama Prištine kao da ga linčuju", objasnila je Trajković, ukazujući da je cilj bio da se "dodatno antagonizuju Srbi i Albanci na Kosovu i da se podstiče dodatna mržnja prema Srbiji".  

Dogovori iza kulisa

Ona smatra da se na Kosovu i oko Kosova u poslednje vreme mnoge stvari "dogovaraju iza kulisa" i "da je prosto neverovatno da se i ovo u Mitrovici nije tako dogovaralo".  

Upitana ko se dogovara, Trajković je odgovorila "predsednik Vučić i gospodin Hašim Tači", "s tim što su ovu intervenciju organizovali Kadri Veselji i Hašim Tači".  

Strukture policije koje su izvele ovu akciju pod direktnom su kontrolom predsednika Kosova, tvrdi Trajković, ali dodaje da je Ramuš Haradinaj bio protiv toga.  

"Beogradu odgovara jer je dato obećanje gospođi (Angeli) Merkel da će se vrlo brzo izaći sa pravno obavezujućim sporazumom koji javno mnjenje u Srbiji ne prihvata", obrazložila je Trajković.  

S druge strane, Tačiju odgovara jer Specijalni sud počinje da funkcioniše, podsetila je Trajković i ocenila da on, "kreiranjem vanrednih situacija, sputava tokove legalnosti".

Srpska lista neće izaći iz Vlade 

Trajković je mišljenja da poslanici Srpske liste neće izaći iz Vlade Kosova zato što "Haradinaj, u želji da opstane na vlasti, već pregovara sa drugim Srbima koji bi zauzeli njihova mesta, a to oni neće da prepustiti".

Ona "strahuje" da bi sledeća akcija Prištine mogla da bude "zauzimanje Gazivoda" i podseća da "pitanje energetike nije dogovoreno u Briselu, ali da, insititucionalno gledano, to jeste prostor Kosova".  

Podela najgore rešenje

Trajković upozorava i da bi podela Kosova bila "najgore rešenje koje bi suštinski značilo destabilizaciju regiona i svakako destabilizaciju Srbije".  

Najavu predstvanika Srba sa Kosova da će od 20. aprila početi, bez Prištine, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Trajković poredi sa nekadašnjom SAO Krajinom.  

Prema njenom objašnjenju, "imali biste napetosti nekoliko godina, ali bi rezultat bio ili ulazak u sistem Kosova ili nestanak". 

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod