Ratko Božović: Mladima preostalo jedino individualno spasavanje

Sociolog kulture, profesor Ratko Božović izjavio je da mladi odlaze iz zemlje jer ne pristaju na "nacionalšovinistička orgijanja", "besramnu korupciju" i "političke blasfemije". Dodao je da mladi ne vide nadu za boljitak u zemlji i da je odlazak jedino što im je preostalo kao "spas".

"Sve što im je preostalo moglo bi se označiti strategijom individualnog spasavanja. I, preostali, teško će pristati da ostanu u zemlji izrazite stagnacije u kojoj im je priređeno vreme bez perspektive, vreme dosadnog postojanja", ocenio je Božović za Nedeljnik.

On kaže da najdrastičnije deluje odlazak mladih i školovanih kadrova.

"Deo tog užasa anticipirao je Boris Dežulović kad je izjavio da će roditelji biti srećni ako im ćerke sa završenim fakultetima uspeju da rade kao sobarice u evropskim hotelima. Ako je to njihova perspektiva, onda perspektive i nema. Bilo bi nepravedno ne pomenuti da su se mnogima koji su otputovali ostvarili životni i profesionalni snovi. Tu se najčešće radi o odlascima, ali bez povratka", kaže Božović.

Profesor podseća da smo povodom Međunarodnog dana mladih, ne tako davno, "saznali kako u Srbiji svaka druga aktivna mlada osoba nema posao, da ih 80 odsto živi s roditeljima, dok ih 70 odsto želi da ode iz zemlje".

Dodaje da je ovo "baruština u koju teško pristižu sveže ideje, užasno je dosadno, i ne sviće tako brzo i normalno".

"Saznajemo, takođe, da svake godine za SAD i Kanadu ispratimo 40 odsto studenata koji završe beogradski Elektrotehnički fakultet. Za njihov aktuelni odlazak razloge treba videti u nemogućnosti da se ovde potvrde kao u stranim zemljama. Ne samo u ekstremnom siromaštvu, ekonomskoj oskudici i neostvarenoj socijalnoj mobilnosti, već i u društvenoj atmosferi u kojoj vladaju haos, nasilje, bezakonje, anahronizam partijske države i neizvesna perspektiva trebalo bi tražiti razloge za masovne odlaske", navodi Božović.

Prema njegovim rečima, o tome kako se "neobrazovaniji s lakoćom zapošljavaju ako su pristalice ili članovi vladajuće partije, ne bi ni vredelo govoriti da to nije dobilo razmere neobuzdane stihije, koja se kosi i s pravičnošću i s moralom".

"Na taj način, dovedena su u pitanje elementarna ljudska prava. Na putu do kakve-takve Evrope, bez kreativnog potencijala mladih, slabi su izgledi da se napravi i korak do održivog društva. Srednji sloj je kao pretpostavka za svaku suštinsku promenu društva odlascima bez povratka trajno urušio svoj potencijal", rekao je profesor Božović.

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod