Španija, Kipar i Rumunija neće na samit zbog Kosova

Španija, Kipar i Rumunija neće učestvovati na majskom samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, gde se Kosovo "tretira kao država" i gde mu se obećava budućnost evropskih integracija, saznaje Radio Slobodna Evropa iz dobro obaveštenih izvora.

Španski mediji su u više navrata javljali da premijer te zemlje Marijano Rahoj stavlja pod znak pitanja učešće na samitu, na kojem se Kosovo tretira ravnopravno sa ostalim zemljama regiona. Dobro obavešteni izvori unutar EU potvrdili su za RSE da su se španskom stanovištu nedavno pridružile Rumunija i Kipar i naveli da su prošlog petka iz Saveta EU poslate pozivnice za učešće na samitu.

U sredu je u Briselu bio sastanak stalnih predstavnika članica EU, gde su, prema izvorima RSE, Kipar i Rumunija potvrdili da se protive ravnopravnom učešću Kosova na samitu u Sofiji 17. maja, na kojem će se razgovarati o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Predstavnici ove tri države ne žele da budu za isti stolom sa kosovskim predstavnikom i odbijaju da se na kraju samita slikaju za grupnu fotografiju, rekao je za RSE dobro obavešteni izvor. Zbog ovakvog stava tri članice EU, otvara se pitanje celokupnog uspeha samita koji se održava 15 godina posle Solunskog. 

Samit u Sofiji trebalo je da predstavlja najvažniji trenutak u celom bugarskom predsedavanju EU, koje je Zapadni Balkan stavilo visoko na listi prioriteta. 

Španija je, prema izveštaju RSE, nagovestila da će je na samitu najverovatnije predstavljati Portugal, pa se sada očekuje da istu matricu koriste i ostale dve države koje ne žele da budu prisutne na samitu.

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod