Štrajkuje glađu: Zaposlite osobe sa invaliditetom

Zdenko Borošek, predstavnik Organizacije za pomoć osobama sa invaliditetom duže od dve nedelje štrajkuje glađu u Pirotu. Štrajk glađu je lični čin kojim pokušava da ukaže na opšti problem – osobe sa invaliditetom ne mogu da dobiju posao, žive od socijalne pomoći i na teret grada i države umesto da za sebe i državu zarađuju.

Denis Stoilković je Mlekarsku školu u Pirotu završio pre 12 godina. Dvanaest godina traži posao, ali stiče i druge kvalifikacije.

"Frizer, osnovna informatička obuka, prerađivač mleka, poslastičar...", navodi Stoilković.

Sada ide na kurs engleskog jezika. Može da se pohvali sertifikatima, ali nikakvim radnim iskustvom. Poslodavcima poručuje: zaposlite osobe sa invaliditetom.

"Osim što smo onako drugačiji i jako posebni, mi i gledamo drugačije. Mi ćemo da ulažemo trud i rad i uporni smo i nećemo tako lako da odustanemo", kaže Stoilković.

Ne odustaju lako, ali nije lako ni da dobiju priliku da dokažu svoje radne sposobnosti. U Organizaciji za pomoć osobama sa invliditetom, čiji predsednik već 15 dan štrajkuje, kažu – priliku ne dobijaju skoro nikako.

Štrajkuje pred gradskom upravom, a pred čelnike grada ističe ovaj zahtev.

"Da se reši problem zapošljavanja osoba sa invaliditetom na način koji je to uradila opština Jagodina. Ako oni mogu 300 odjednom, valjda možemo i mi neki plan da napravimo i da pratimo taj plan realizacije", izjavio je Zdenko Borošak iz Organizacije za pomoć osobama sa invaliditetom.

U gradskom rukovodstvu kažu da prepoznaju problem, da različitim udruženjima osoba sa invaliditetom pomažu kroz projekte, ali da domen zapošljavanja prevazilazi njihovu nadležnost.

"Grad Pirot je bio predusretljiv i hteo je da mu pomogne, ali u skladu sa finansijskim mogućnostima", kaže pomoćnik gradonačelnika Pirota Bojan Ranđelović.

Zapošljavanje 400 ljudi, koliko je na evidenciji nezaposlenih osoba sa invaliditetom, zahteva mnogo više, ali Borošeka to ne obeshrabruje. Nastavlja štrajk i širi listu zahteva.

"Ovde su ljudi zapali u apatiju ne veruju da se išta može prometi. Ja da ne verujem da se nešto može promeniti ne bih ovde stajao. Čvrsto verujem da se nešto može promeniti i da jedan čovek može nešto promeniti", rekao je Borošak.

On jedan, kapetan prve klase, dva puta ranjen u borbi, u Vojsci proglašen trajno nesposobnim, ima podršku članova svog udruženja, sada računaju na podršku grada i države.

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod