SVETISLAV BASARA - Traktat o jajetu…

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Kuvanom na smederevcu. Videćete zašto. Najpre sledi uvod.

To što (doduše samo dok vozim) pasionirano slušam Radio Beograd jedan i dva, neki moji poznanici i prijatelji smatraju nastranošću, a ima i takvih koji u tome vide simptom staračkog ludila, ja, međutim, teram po svome i svakodnevno se na pola sata-sat odajem „dubinskom slušanju“ programa iz naše takozvane politike i kulture, nalazeći izvesnu, nemalu, utehu u činjenici da sve TO bar ne moram da gledam.

Nakon što sam nekoliko dana prekunjao savladan virusom gripa, apstinirajući i od novinčina, kamoli od radija – TV da i ne pominjem – potrevilo se da sam na Veliki petak krntiju upalio i u grad krenuo upravo u trenutku kada je „udarac o gong“ (za koji sam u detinjstvu mislio da je vrsta udarca, kao, recimo, mai geri) označio „petnaest časova“ i posledični početak vesti.

Iskustvo me je još davnih dana podučilo da se spikeri/ke Radija Beograd srpskom radio auditorijumu i senatu obraćaju dvama sortama glasova od kojih se prva sorta – nazovimo je „normalnom“ – primenjuje u (retkim i sve ređim) „redovnim situacijama“, dočim se sasvim druga intonacija – nazovimo je trogatelno-državotvorno-uzbunjivačkom – upotrebljava prilikom bombardovanja, proslava bombardovanja, najava prezidencijalnih obraćanja, verskih praznika i, uopšte, uvek kada Hilandar gori i kada treba izbeći odgovor na škakljiva pitanja tipa – zašto nas uopšte bombarduju, zašto slavite bombardovanja i da li je požar u hilandarskom konaku u Grčkoj razlog da se u Srbiji masti, laže i krade.

Tako je bilo i ovoga puta. Nije moglo biti drugačije. Nikada neće biti drugačije. Spikerka je, dakle – kao, božemeprosti, da Srbi nisu hristijanizovani pre više od hiljadu godina, kao da za Uskrs nikada nisu čuli, misionarskim tonom kao da se obraća urođenicima iz Amazonije – izdeklamovala staru, izanđalu priču o „najradosnijem hrišćanskom prazniku“, porodičnom dakako, iz koje bi onaj naš Marsovac – da je novogodišnja rasveta ostala upaljena, što se umalo nije dogodilo – zacelo izvukao zaključak da je Isus Hristos razapet na Golgoti, pogreben i u treći dan vaskrsao samo zato da bi Srbi bojili jaja.

Sada dolazimo na jaje skuvano na smederevcu. Kao da mi je malo bilo radio-jajarstva, vrativši se kući namestih se u sedam zarez nešto h pred televizor da pogledam vesti „američke TV N1“ i ugledah TV ekipu na pijaci Zeleni venac, usred reportaže o – uskršnjim jajima. Zapitkivala je reporterka savatane domaćice kako farbaju jaja, da li koriste lukovinu ili varzilo, i tako to a onda joj pažnju privuče tezga na kojoj su se prodavala već skuvana i obojena jaja, pa budući da se reporterki cena jajeta od 50 RSD učini povisoka, poturi mikrofon pod nos prodavačici i upita je da joj roba nije malo skupa. „Jesu malo skupa, ali su kuvana na smederevcu“, reče prodavačica, a ja pomislih: verovatno u vodi sa Zvečana, na vatri od osvećenih drva, oj, Srbijo, buno među narodima.

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod