SVETISLAV BASARA - Ulica crvenih marama

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Histeričnost i „veličnina“ moralna panika najtačniji je pokazatelj dubine moralnog sunovrata jednog društva, pokazalo se to kao na dlanu pre neki dan kada se po Srbiji i ostalim srpskim i primorskim zemljama prosula crna vest da je profesorka jedne beogradske gimnazije grupicu učenika koji su se u Amsterdamu obreli na „studijskom putovanju“ provela kroz nadaleko čuvenu tamošnju ulicu Crvenih fenjera iliti u prevodu na srpski – Rospi sokak.

Nakon ovlašnog novinarskog istraživanja obavestio sam se da je inkriminisana profesorka rečenu maršrutu izabrala, ne da bi goloruke Srpkinjice i Srpčad navodila na bludodejanije, nego zato što tuda vodi najkraći put ka znamenitoj amsterdamskoj katedrali, ali to joj je u Kitaj Gorodu, Slavskom pojasu i u Popečiteljtsvu narodnog prosveščenija verovatno uzeto kao otežavajuća (možda i od nečije strane plaćena rasrbljavajuća) okolnost. Jer, pazite, šta ima pravoslavna čeljad da traže u Sotoninoj sinagogi, protestantskoj katedrali. I pročaja.

Popečitelj prosvešćenija se promptno oglasio i pripretio da će „preduzeti mere“, koje – nadam se, mada ne isključujem ni tu mogućnost – neće podrazumevati šišanje profesorke do glave, polivanje katranom i posipanje perjem. Oglasila se potom i druga strana beogradskog srpstva, to jest Euromahala, koja je – po svom običaju delom razložno, a delom tupoumno – kao argument u profesorkinu odbranu navela naslovnicu (i još nekoliko stranica) zvaničnog organa jednočlanog Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog, takozvanog Informera, na kojima su bili snimci eksplicitnih zadružnih (farmerskih) jebačina, a ibreteniju su se pridružile i neke novinčine, moja omiljena žutara, Blic, recimo, koje na svojim internet sajtovima gorepomenuta saborna bludodejanija srpskom narodu i senatu podastiru i u video formatu.

Lepo mi je jedan cinik, nažalost pokojni (inače profesor univerziteta po zanimanju) još davnih dana rekao da srpski moralisti prostituciji zameraju samo to što se naplaćuje, ali da se, kad im se pruži prilika, ne ustežu da iznuđenu seksualnu uslugu studentkinja plate šesticom ili sedmicom iz čega moja malenkost izvlači zaključak da je kurvarluk najbezazleniji na mestima na kojima se sprovodi otvoreno – dakle u Ulici crvenih fenjera i u Informeru – a da je najpogubniji kada se zapati na mestima na kojima ne bi smelo da ga bude, a u Srbiji (a i šire) praktično nema mesta koje nije ogrezlo u svakovrsni kurvarluk, setite se samo nedavnih velekasabskih izbora. Lepo je to davnih dana postavio veliki pisac (i još veći cinik) Kurcio Malaparte rekavši da je „kurvarluk moderni oblik makijavelizma“.

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod