Vojni letovi opet nad Preševom, lokalne vlasti traže odgovor

Preletanje vojnih aviona i helikoptera je tema u medijima i među žiteljima Preševa i Bujanovca. Preševo je i juče oko 10 sati nadleteo vojni helikopter u niskom letu.

Ministarstvo odbrane je najavilo da će vojni vazduhoplovi nadletati jug Srbije od 3. do 5. aprila u okviru redovne letačke obuke.  

Albanski mediji u Preševu i Bujanovcu objavili su nekoliko snimaka nadletanja vojnih aviona i helikoptera, a poslednji nizak prelet vojnog helikoptera iznad Preševa je bio juče.  

Kako prenosi internet portal titulli.com, povodom niskog nadletanja vojnih aviona, predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi se pismeno obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koga je "kao predsednik opštine pitao da u najkraćem roku objasni razloge preletanja vojnih aviona, budući da letovi nisu bili najavljeni i da su izazvali zabrinutost građana Preševa".  

Kako navodi taj portal, Arifi je odgovor, umesto od Vučića, dobio od Ministarstva odbrane koje tvrdi da su letovi iznad Preševa bili najavljeni u medijima i da su deo uobičajenih aktivnosti vojske u okviru pripreme za vežbu "Sadejstvo 2018" koja je međutim već održana na poligonu Pasuljanske livade.  

U pismu koje je primio Arifi navodi se i da "on svojim izjavama podiže tenzije u javnosti i kod građana, budući da sa takvim stavom i nepoverenjem ne doprinosi mirnom i bezbednom životu građana Republike Srbije", već da "podiže tenzije koje jedino mogu da nanesu štetu normalnom životu svakog građanina (Srbije), kao i žiteljima opštine Preševo".  

Tri vojna aviona u brišućem letu prvi put su se pojavila nad Preševom 28. marta oko 14 sati, kada su u dva preleta, kako navode očevici, "bila tik iznad krovova kuća", što je izazvalo paniku među građanima.  

Tada je Nacionalni savet Albanaca (NSA) u saopštenju "pozvao i NATO da reaguje u Preševskoj dolini". 

Predsednik NSA Šukri Imeri je tada u izjavi za agenciju Beta naveo da smatra da je "nadletanje vojnih aviona nad Preševom povezano s događajima na severu Kosova, i da predstavlja neku vrstu pritiska na Albance u Preševu, kao i da je to prvi put da u Preševu vide vojne avione nakon 20 godina".  

Vojne avione u niskom letu mogli su od kraja marta da vide i građani Bujanovca, kao i Vranja, a u opštini Preševo takvi preleti su se nastavili i juče kada je oko 10 sati grad nadleteo vojni helikopter u niskom letu.  

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod