Vučić ima rok do juna za plan za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do juna da predstavi plan Beograda za Kosovo, da bi u decembru 2018. godine ili najkasnije januara 2019. bio izmenjen Ustav Srbije, piše list Danas.

Kako su za taj list kazali pojedini pripadnici diplomatskih krugova, Zapad čeka ishod sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija u Briselu.

"Iako na tehničkim pregovorima nije postigut nikakav napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština, moguće je da će se Vučić i Tači dogovoriti da konačno bude oformljena radna grupa koja će se time baviti, ali male su šanse za postizanje njihovog dogovora", kazali su izvori lista Danas.

Kako su ocenili, "Vučić se u proteklih mesec dana ponašao kao da je siguran da će Srbija dobiti sever Kosova, ali sada deluje kao da Zapad nije spreman za takav scenario i da je za njih status Kosova rešena stvar. Vučić izgleda prilično razočarano".

Izvori bliski državnom vrhu nezvanično su rekli za list da su pritisci Zapada oko Kosova pojačani u svetlu onoga što čeka Srbiju, a to je potreba donošenja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, bez čega nema evropskih integracija.

"Predsedniku Vučiću nije eksplicitno poručeno da Beograd treba da prizna Kosovo, ali kako trenutno izgleda, to će biti uslov u budućnosti", tvrde izvori Danasa.

Komentarišući tvrdnje da je ove sedmice neko od zvaničnika iz Berlina trebalo da poseti Srbju i predstavi plan za rešavanje kosovskog problema, izvori iz diplomatskih krugova navode da "zvanični Berlin od toga nije odustao i da će njihova delegacija doći u kraćem roku".

"Berlin i dalje zastupa stav da Kosovo treba da dobije status posmatrača u UN, po ugledu na Palestinu. Sigurno je da će u skorije vreme doći delegacija iz Nemačke, verovatno predvođena šefom diplomatije Hajkom Masom" kazali su oni.

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod