Vuk je pet godina u komi, njegova sudbina je u rukama države

Dečak koji je pao sa litice u beogradskom Tašmajdanskom parku, već pet godina je u komi. Prema rečima roditelja njegovo stanje je znatno pogoršano zbog infekcije na mozgu koju je moguće otkloniti jedino operacijom, međutim lekari u Srbiji ne odlučuju se na takav korak.

Pritom, kako kažu roditelj, ni u jednoj bolnici u državi ne postoji specijalizovano odeljenje za pacijente poput njihovog sina.

Vuk Erceg imao je 10 godina kada je aprila 2013. godine propao kroz oštećenu zaštitnu ogradu na Tašmajdanu. Bežeći od pčele, pao je niz liticu visoku oko 10 metara.

Roditelji tada nisu bili svesni da će im bolnica postati drugi dom, magnetna rezonanca bila je u kvaru, te nisu znali ni težinu Vukovih povreda. Sedam dana posle nesreće, dečak je pao u komu iz koje se još nije probudio, kaže majka dečaka Irena Petrović.

“On je ušao, čak u pubertet, ima bubuljice, izgleda predivno. Izgleda kao 15-godišnjak, jedino zaostaje za njima, što trenutno nema život. Vuk trenutno spava, a oni verovatno igraju trenutno negde košarku, on je porastao, reaguje, pomera se”, navodi majka i dodaje da Vuk reaguje na glas i dodir.

Upravo zato što roditelji tvrde da je Vuk, iako u komi, svestan njihovog prisustva, oni se od njega, za pet godina, nisu odvojili ni na pola dana. Napustili su i svoje poslove, kako bi bili uz svoje dete koje se bori za život.

Pre nešto više od godinu dana, u nedostatku materijalnih sredstava da nastavi da pomaže Vuku, njegova majka Irena Petrović kaže da se zaposlila u Cepteru. Posebno se zahvaljuje Filipu Zepteru na razumevanju za njena odsustva sa posla i za medicinske aparate njegove kompanije koje donira za Vukov oporavak.

“Vuk je preživeo sedam sepsi, svakog meseca za redom, a poslednja sepsa bila je septički šok i preživeo je. Vuk je dečak koji se bori i kom je stalo do života, posle toliko njegove borbe on zaslužuje da i mi njemu pomognemo i da on sam odluči da li će otići ili će nastaviti sam da živi”, ističe Petrović.

Zbog stanja u kom se dečak nalazi operacija, kojom bi se uklonila infekcija na mozgu, može da se izvede jedino u Srbiji. Vukovi roditelji tvrde da postoje hirurzi koji bi došli iz inostranstva, oni bi platili njihov dolazak, ali je neophodno da im država uputi poziv.

“To bi trebalo da se napravi konzilijum, da Ministarstvo zdravlja kontaktira te lekare, ne roditelji. Mi želimo samo da se sanira infekcija, koja njega muči, nepune dve godine i ugrožava ga svakodnevno”, poručuje Vukova mama.

Koliko traje borba za Vukov život, toliko traje i sudski spor sa Beogradskom gradskom upravom.

Porodica dečaka podnela je krivičnu prijavu protiv nadležnih iz Grada, pošto su, kako tvrde oni bili u obavezi da poprave oštećenu zaštitnu ogradu, kroz koju je Vuk pao. Prema rečima majke, održana su brojna ročišta, ali epilog izostaje.

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod