Irska: 66,4 posto je na referendumu glasalo za legalizaciju pobačaja

U subotu kasno popodne objavljeni su rezultati irskog referenduma na kojoj je 66,4 posto birača glasalo za legalizaciju pobačaja. Protiv je bilo 33,6 posto Iraca. Svoje je mišljenje na glasovanju izrazilo 64,1 posto birača, odnosno 2,1 milijun ljudi od 3,1 milijuna Iraca s pravom glasa, što je najviša zabilježena izlaznost na referendumu u toj otočnoj državi.

Premoćna pobjeda zagovornika liberalizacije pobačaja na referendumu u Irskoj predstavlja kulminaciju “tihe revolucije” u zemlji, kazao je ranije u subotu premijer Leo Varadkar. “Javnost se izjasnila. Čini se da je rezultat uvelike u korist ukidanja osmog amandmana, ustavne zabrane pobačaja”, kazao je konzervativni premijer novinarima u Dublinu. “Ovo čemu svjedočimo je kulminacija tihe revolucije koja se u Irskoj odvija posljednjih nekoliko desetljeća”, dodao je Varadkar.

JEDAN OD NAJRESTRIKTIVNIJIH ZAKONA NA SVIJETU

Ranije je glavna skupina koja se protivila liberalizaciji pobačaja u Irskoj priznala da je uvjerljivo izgubila na referendumu. Irci su “odmjerili sve argumente za i protiv i stvar je prevagnula na jednu stranu. Naravno da bih više volio da su se odlučili za drugu”, rekao je John McGuirk, komunikacijski direktor kampanje “Save the 8th”.

Irska je sada, dakle, na putu da liberalizira jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju na svijetu. Irski građani su se izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

PREDIZBORNO OBEĆANJE PREMIJERA VARADKARA

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017. “Za mene je to jedno veliko ‘da'”, napisao je na Twitteru Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.

Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod