Markićkina udruga: Imamo dovoljno potpisa za novi referendum

Inicijativa Narod odlučuje protekla je dva tjedna prikupljala potpise za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Prikupljanje je završeno u nedjelju. 

Za prvo referendumsko pitanje prikupili su 397.024 potpisa, dok su za drugo pitanje prikupili 390.189 potpisa, objavili su jučer na presici.

"Slavimo festival demokracije", rekao je predstavnik Građanske inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot. Na presici je odgovorio ministru Kuščeviću, koji je rekao da ima informacije da su se potpisi skupljali još i prekjučer. Ponovio je da ministar, ako ima dokaze za svoje tvrdnje, mora to i prijaviti.

"Neka se izjasni građanima Rijeke i ostalih manjih gradova kako će im vratiti dane kada nisu mogli potpisivati za referendum. Segregacija građana dolazi od najviših političkih kasti. Oni krše građanska prava", napao je Troskot ministra uprave.

Rekao je da će potpise predati kroz desetak dana. Najavio je i podizanje ustavnih tužbi protiv Grada Rijeke i Grada Samobora. "Dvostruko je građanima naplaćen porez na referendum, naplaćeno im je njihovo pravo da se izjasne", dodaje Troskot.

Dva referendumska pitanja

Narod odlučuje prikupljao je potpise za dva pitanja. Prvo se odnosi na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo pitanje fokusirano je na nacionalne manjine jer smatraju da način kako predstavnici manjina ulaze u sabor s malim brojem glasova dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja vlade i proračuna.

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod