Markićkina udruga skupila 450 tisuća potpisa?

Najavili su da će rezultate objaviti danas na press konferenciji, ali prema neslužbenim informacijama, čini se da je inicijativa Narod odlučuje prikupila čak 450 tisuća potpisa, što je dosta više od potrebnih 374.740 potpisa kako bi se referendum održao. Objavila je to jučer N1 Televizija.

Na svojoj su Facebook stranici iz inicijative objavili samo "Narod je odlučio: IMAMO REFERENDUM", ne želeći objaviti koliko su potpisa skupili. A na službenoj stranici objavili su kratko priopćenje: 

"Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila je dovoljno potpisa za oba referendumska pitanja koja imaju za cilj demokratizaciju izbornog sustava i saborske zastupnike odgovorne biračima.

Informacije o prikupljenim potpisima i potpisne knjige još uvijek stižu iz svih dijelova Hrvatske. Konačan broj bit će službeno objavljen u skoro vrijeme."

Za portal Index su potvrdili samo da su prikupili dovoljno potpisa i da će sve objaviti sutra.

"Uvjereni smo da smo prikupili dovoljno potpisa"

Zvonimir Troskot iz Građanske inicijative Narod odlučuje izjavio je u ponedjeljak da broj potpisa koje je Inicijativa prikupila za referendum u protekla dva tjedna još nije poznat te je izrazio uvjerenje da su prikupili dovoljan broj potpisa za pokretanje referenduma. Troskot je prije tjedan dana izjavio kako su do 20. svibnja, osam dana prije kraja, skupili 205 tisuća te da skupljaju 25.000 potpisa dnevno.

Presica danas u 11

Press konferencija na kojoj će objaviti rezultate najavljena je za danas u 11 pred hrvatskim saborom.

Narod odlučuje prikupljao je potpise za dva pitanja. Prvo se odnosi na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo pitanje fokusirano je na nacionalne manjine jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u sabor s malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja vlade i proračuna.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod