Pored ovakvog 'manjeg zla' kome više uopće treba 'veće'?

Tomislav Klauški, kolumna za 24 sata

Kako se javnost ne bi više toliko bavila Andrejom Plenkovićem i njegovom ulogom u aferi Hotmail, mediji nas ovih dana podsjećaju na to kakvu politiku njegova Vlada vodi i kakvi sve ministri sjede u toj njegovoj Vladi.

Koja se, opet podsjećamo, proglašava "manjim zlom".

Pa tako danas gledamo kako u tu Vladu ulaze dva nova ministra iz ere Tomislava Karamarka: jedan s dobrim vezama kod Rusa i Mađara, drugi s dobrim vezama na internetskim forumima gdje je sam sebe anonimno hvalio.

Znači, dibidus.

Udar na sukob interesa

Jučer smo se bavili naputkom Ministarstva obrazovanja koji nezaposlenim braniteljima i članovima njihovih obitelji jamči isključivu prednost na natječajima za izbor ravnatelja hrvatskih škola i učeničkih domova.

A jutros su nas dočekao novi prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, izrađen pod pokroviteljstvom ministra uprave Lovre Kuščevića, kojim se ukida ogroman dio kaznenih odredbi o kažnjavanju političara i Povjerenstvo svodi, kako kažu neki članovi radne skupine, tek na "kontrolore imovinskih kartica".

I to samo par dana nakon što su SDP-ovci prijavili Andreja Plenkovića za pogodovanje prijateljima iz skupine Borg u izradi lexa Agrokor.

Kao da je itko očekivao išta manje od toga.

To je ono "manje zlo" koje Pupovac pod svaku cijenu želi sačuvati.

Kresanje šibe

Micanje Dalije Orešković sa čela Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa bio je tek prvi signal da će HDZ krenuti u razvodnjavanje zakona koji se, barem u javnosti, pretvorio u šibu za kažnjavanje političara. 

Pa makar simbolično, pa makar (samo) financijski.

Ali sada se dobar dio tih kaznenih odredbi ukida. 

Primjerice, kako prenosi Jutarnji list, dužnosnicima više ne bi bilo izričito zabranjeno primati ili zahtijevati korist radi obavljanja dužnosti. Izričito se ne zabranjuje ni da utječu na ugovore o javnoj nabavi, niti da nekome obećaju zaposlenje ili ostvarenje drugog prava u zamjenu za dar. 

Nema više ni odredbe koja dužnosnicima priječi da za vrijeme obnašanja dužnosti uz dužnosničku plaću primaju i naknadu za obnašanje neke druge javne dužnosti.

Ne dao bog većeg zla? 

Objašnjenje ministra Kuščevića? "Povjerenstvu smo prepustili da samo procjenjuje što spada u sukob interesa". Naravno, prije toga su se pobrinuli da na čelo povjerenstva postave novu, podobniju osobu.

Skandalozan je bio i naputak oko zapošljavanja branitelja na mjesta ravnatelja škola. Baš kao i naknadna obrazloženja ministra Medveda i ministrice Divjak koji ni sami više ne znaju o čemu se radi. Osim da su branitelji uvijek jednaki - osim onda kad su jednakiji od drugih.

Što bi se dogodilo da se sve ove stvari događaju u mandatu Tomislava Karamarka, kao "većeg zla"? Ove Vlade više odavno ne bi bilo. 

Kao ni premijera koji kupuje vlastiti opstanak kumujući imenovanjima Karamarkovih ministara. Svaki tjedan skandal jedan.

HNS i Divjak uredno su prihvatili izmjene Zakona o braniteljima koji sada omogućava gotovo šatoraški udar na hrvatske škole. Nisu li se oni trebali oduprijeti tome? HDZ nastavlja svoj udar na institucije i zakone koji su ih nedavno teško politički koštali, primjerice Tomislava Karamarka. Hoće li ih netko u tome spriječiti?

Umjesto da se Pupovac i ostali "čuvari manjeg zla" koncentriraju na ono što Plenković i njegova Vlada sada čine, oni nam prigodno skreću pažnju na nekakvo "veće zlo" koje tek treba doći.

Odnosno, čak i dolazi, recimo današnjim izglasavanjem novih ministara.

Kome treba veće zlo pored ovog postojećeg?

Bili bi vam zahvalni da podrzite nas sajt tako sto cete otvoriti oglase ispod