HDZ-ovcima su puna usta boga i Crkve. Koliko božjih zapovijedi poštuju?

Na nedavnom saboru HDZ-a u brojnim se govorima često moglo čuti pozivanje na boga, Katoličku crkvu, kršćansku vjeru i slične vjerske motive, a istaknuti su članovi stranke HDZ definirali kao demokršćansku političku opciju. U svakom slučaju, HDZ-ovcima su bila puna usta boga, crkve i katoličkog morala, pa je logično zapitati se kako ova stranka i njeni članovi stoje s poštovanjem deset božjih zapovjedi po verziji koja se nalazi u Katekizmu.

Dakle, idemo redom.

"Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!"

Kada je riječ o prvoj zapovjedi, HDZ-ovcima se nema mnogo toga prigovoriti - za njih doista postoji samo jedan jedini bog, onaj kojeg definira Katolička crkva. HDZ je stranka u kojoj baš i nema članova koji su muslimani ili pravoslavci, a ni ateisti se baš ne ističu u ovoj stranci, iako ju je osnovao Franjo Tuđman, koji je veći dio svojeg života bio ateist i komunist. 

"Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!"

Tu već dolazimo do prvih problema HDZ-a s božjim zapovijedima s obzirom na to da se službena stranačka himna zove “Bože čuvaj Hrvatsku”. Riječ je o pjesmi za koju je tekst napisao Drago Britvić, a muziku Đani Maršan, koji je bio i njezin prvotni izvođač. Otvoreno je pitanje je li uzaludno izustiti boga u kontekstu Hrvatske, koja je jedna državica s europske periferije s četiri milijuna stanovnika te nije jasno zašto bi po katoličkoj mitologiji svemoćni bog, doslovni tvorac cijelog svemira, baš njoj posvetio neku posebnu pažnju. Hrvatsku se opisuje i kao “sveto tlo”, što se također čini preuzetnim u kršćanskom kontekstu jer se u katoličkom kontekstu nikad ništa posebno relevantno nije desilo na teritoriju RH. Čak se ni Gospa nije kod nas navodno ukazala; Međugorje je, podsjetimo, u BiH.

"Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!"

Ovo je bez konkurencije božja zapovijed koju HDZ-ovci najviše poštuju. Kada se treba pokazati na nedjeljnoj misi u crkvi, nitko im u tome ne može konkurirati. Ako treba biti viđen u blizini oltara, HDZ-ovac će se skoro pa refleksno pojaviti u zakazano vrijeme na zakazanom mjestu, po mogućnosti u prvom redu. Ne mora to biti nužno nedjelja, obožavaju pohoditi i razne mise za domovinu na nacionalne blagdane i slično. 

"Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude!"

Na prvi pogled bi se moglo reći da HDZ-ovci poštuju svoje očeve i majke, ali malo dublja analiza pokazuje da to nije baš tako. Za početak, značajan dio članstva HDZ-a došao je i Saveza komunista Hrvatske, što znači i da su roditelji mnogih HDZ-ovaca sami bili komunisti. HDZ-ovci su izdali komunističke i jugoslavenske ideale svojih roditelja, dapače u međuvremenu ih beskrupulozno demoniziraju, što se ne može uzeti kao znak poštovanja, nego baš obratno. Povrh toga, HDZ je za vrijeme Franje Tuđmana de facto opljačkao hrvatske umirovljenike, koje je onda od takve politike morala spašavati naknadna presuda Ustavnog suda. Iako je kasnije vlada Ive Sanadera vratila umirovljenicima dug, mirovine su u Hrvatskoj i dalje vrlo male i nedovoljne za život, što se također ne može smatrati izrazom poštovanja. Odnosno, HDZ-ovci poštuju svoje očeve i majke ako poštovanje znači provesti starost u siromaštvu i kopanju po kontejnerima.

"Ne ubij!"

Neprijeporno je da je politika HDZ-a od njegova osnivanja do danas rezultirala brojnim smrtima. Neki će navesti i danas nerazjašnjene zasjede u kojima su ubijeni prvaci HOS-a, neki će spomenuti ubojstvo osječkog šefa policije Josipa Reihl-Kira, neki će spomenuti ubijanje civila u Domovinskom ratu (npr. slučaj osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca ili pak Branimira Glavaša, jednog od osnivača HDZ-a). No HDZ je i na druge načine ubijao ljude. Primjerice, isklizavanje nagibnog vlaka u Rudinama 2009. - koje se smatra najgorom željezničkom nesrećom u suvremenoj Hrvatskoj - u kojem je poginulo šest a ozlijeđeno 55 ljudi, rezultat je problematičnih odluka HDZ-ova nekompetentnog kadra u HŽ-u. U svakom slučaju, HDZ i HDZ-ovci su definitivno prekršili i ovu božju zapovijed; raspravljati se može koliko često i u kojem obimu.

"Ne sagriješi bludno!"

Iako u masturbaciji i konsenzualnom seksu odraslih nema ništa problematično, katolički moral ima vrlo rigidan pogled na seks i seksualnost te ih vidi prvenstveno kao procese koji dovode do začeća. Iz katoličke je perspektive posve jasno da su razni HDZ-ovci i HDZ-ovke “bludno sagriješili”, čega je najsvježiji primjer saborski zastupnik Franjo Lucić. Sve u svemu, nema sumnje da se u prosjeku HDZ-ovci ne pridržavaju ove zapovjedi.

"Ne ukradi!"

Krši li HDZ ovu zapovijed? Zna se! Skoro da je deplasirano izrijekom konstatirati da su tisuće HDZ-ovaca pojedinačno i stranka u cjelini masovno kršili ovu zapovijed. Dapače, HDZ je jedina stranka u povijesti samostalne RH koja se našla na suđenju zbog organizirane pljačke vlastite države. Od svih božjih zapovjedi ovu HDZ i HDZ-ovci najčešće i najdraže krše. Kajanje još nisu izrazili, ali im njihovi glasači svejedno opraštaju.

"Ne reci lažna svjedočanstva!"

Hm, možda je ovo ipak božja zapovijed koju HDZ i HDZ-ovci najviše krše? Doista, jedno što može konkurirati svemu što su pokrali jest koliko su pritom lagali. Narodna izreka “tko laže, taj krade” kao da je izmišljena da bi opisala HDZ. Pritom bi HDZ-ovci najvjerojatnije rekli da ne lažu nego “ne govore istinu, jer je to pristojnije”. Teško je u skoro tri desetljeća HDZ-ovskog žestokog laganja uopće izdvojiti najveće i najgore laži koje su proizveli, pa samo podsjećamo na jednu od novijih, koja je glasila da je Martina Dalić autorica Lex Agrokor.

"Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!"

HDZ je za vlast spreman učiniti sve i ući u koaliciju sa svakim, pa tako i s HNS-om, dugogodišnjim “ženidbenim drugom”, odnosno koalicijskim partnerom SDP-a. Naravno, to ne znači da su HNS i njegov predsjednik Ivan Vrdoljak lišeni odgovornosti za prijevaru svojih birača, ali dokazuje još jednom da HDZ nema problema prekršiti ni ovu zapovijed. 

"Ne poželi nikakve tuđe stvari!"

Ni zadnja zapovijed nije velika svetinja među HDZ-ovcima, što i ne iznenađuje ako se sjetimo kakvu je politiku stranački osnivač Franjo Tuđman vodio prema Bosni i Hercegovini. U međuvremenu je njegova razbijačka politika prema BiH, kojom je namjeravao dijelove susjedne države moguće pripojiti Hrvatskoj, u Haagu osuđena kao “udruženi zločinački pothvat”. Pljačkaška privatizacija iz 1990-ih, masovne nasilne deložacije, kao i najnovije muljaže oko Agrokora pak pokazuju da HDZ-ovci žele tuđe i unutar granica RH. 

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu