Izdan nalog za uhićenje Zdravka Mamića

Županijski sud u Osijeku izdao je nalog za uhićenje Zdravka Mamića koji je zbog krađe novca iz Dinama nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

Nakon što policija i službeno utvrdi da do Mamića ne može doći, za njim će biti izdana međunarodna tjeralica.

"Nakon što MUP utvrdi na kojem je graničnom prijelazu okrivljeni napustio Hrvatsku, jer se prema postojećim podacima nalazi u Bosni i Hercegovini, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice, temeljem koje Mamić može biti uhićen u bilo kojoj zemlji izvan EU. Ukoliko se okrivljenik zatekne u nekoj članici EU, izdat će se europski uhidbeni nalog", kazao je Hini glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

No bez obzira na tjeralicu, Mamić neće biti izručen Hrvatskoj. On, naime, ima dvojno državljanstvo, i ono BiH i hrvatsko, pa je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić već izjavio kako je zakon jasan te predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj.

No to nije prepreka da Mamić kaznu odsluži u BiH. Podsjetio je kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude, kako se to već zbivalo u prošlosti, primjerice u slučaju Branimira Glavaša.

U takvim situacijama nadležan je Sud BiH koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i izdaje nalog za njenu provedbu.

Bosanskohercegovački sud do sada je u pravilu potvrđivao takve presude bez preinaka iako mu teoretski na raspolaganju stoji i mogućnost smanjenja izrečene kazne.

Dakle, ako Zagreb zatraži da Mamić kaznu odsluži u BiH, temeljem postojećeg međudržavnog sporazuma i kada presuda bude pravomoćna, to će tako i biti, izjavio je u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod, na vrhu i sa strane