Obogatio se na naš račun, a Hrvati ga slave: Sve Sanaderove afere

Dugogodišnje mutno poslovanje, krađa i životarenje s one strane zakona učinilo je Ivu Sanadera izuzetno bogatim čovjekom i to na račun poreznih obveznika - hrvatskih građana.

Tko je čovjeku optuženom i još uvijek neosuđenom za najveći kriminal u novijoj hrvatskoj povijesti platio put u Rusiju? Tko mu je objesio plastificirani natpis koji ukazuje da se radi o "vrlo važnoj osobi"? Tko mu je dopustio da čeka početak utakmice s "kockastom" kapom dok mu se opet sudi za ratno profiterstvo?

Ivo Sanader, okružen fanovima, sjedi u Kalinjingradu s VIP akreditacijom oko vrata i čeka početak utakmice hrvatske reprezentacije.

Bivši hrvatski premijer, bivši šef HDZ-a i aktualni optuženik u ogromnim korupcijskim aferama na glavi nosi kapu s prepoznatljivim kvadratićima i natpisom Hrvatska, a grle ga navijači odjeveni u isti uzorak. Tko mu je dao VIP propusnicu još se ne zna jer Hrvatski nogometni savez ne želi reći kome je sve osigurao karte za prvenstvo.

Sanaderu su se već nekoliko puta odgađala suđenja zbog zdravstvenog stanja, a nekad moćni političar tvrdi kako je iscrpljen optužbama. Međutim, danas ovaj "iscrpljeni" starac, koji posljednjih sedam godina šeta između ćelija i sudnica, nasmiješeno pozira iz Rusije, zavaljen u stolac pred natrpanim stolom, s VIP akreditacijom oko vrata.

Ivo Sanader nije rođen u bogatoj obitelji. Štoviše, on i ostalih šestero članova obitelji Sanader živjelo je skromno u četrdesetak kvadrata u splitskom Getu. U ranijim poslovima, prije priključenja HDZ-u i prije karijere u politici, nije bio naročito uspješan. Nije se obogatio radeći u splitskoj knjižari Logos, nije stekao bogatstvo izdavajući knjige, nije postao imućan ni kao turistički radnik, kao što nije bio uspješan ni kao biznismen dok je sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokušao zaraditi nešto novca u Austriji. 

Obogatio se tek kad je ušao u politiku. Kao što će brojne optužnice i još brojnije afere kasnije upozoravati, Ivo Sanader stekao je svoj imetak na naš račun.

Još uvijek slobodan

Prije nego mu se počela drmati optuženička klupa, Sanader je drmao državom. Vodio je HDZ od 2000. do 2009., a u fotelji premijera sjedio je od 2003. do 2009. Od hrvatskog pravosuđa počeo je bježati krajem 2010. godine. DORH je 9. prosinca od sabora zatražio ukidanje zastupničkog imuniteta Sanaderu radi pokretanja kaznenog postupka. 

Sanader je svega par sati nakon toga napustio Hrvatsku, a nakon što mu je sabor skinuo imunitet, izdana je tjeralica. Sanader je brže-bolje otputovao u Austriju i kupio avionsku kartu za SAD, no ipak je već sljedeći dan uhićen na autoputu u Austriji, u autu koji je vozio njegov brat. Završio je u austrijskom zatvoru u kojem je proveo nekoliko mjeseci. Dug postupak izručenja na kraju je sam skratio odlukom da ga se izruči Hrvatskoj, u srpnju 2011. 

Nekad najmoćniji čovjek u zemlji prvo je godinu dana proveo iza rešetaka u istražnim zatvorima u Austriji i Hrvatskoj, da bi na slobodu bio pušten u prosincu 2011.

Prvi put osuđen je još 2012. godine, ali...

Međutim, gotovo godinu dana kasnije Sanader se 20. studenog 2012. ponovno vratio u Remetinec, nakon što mu je izrečena nepravomoćna presuda kojom je u slučajevima Hypo i Ina - Mol osuđen na deset godina zatvora. Potom je 25. studenog 2015. pušten na slobodu.

Više od sedam godina prošlo je od tog događaja, a još uvijek nije završen ni jedan proces koji se vodi protiv njega. Sanader očigledno uživa na slobodi pa tako s obitelji krstari Italijom ili posjećuje utakmice Svjetskog prvenstva.

Sve Sanaderove afere

Sanaderu se sudi u aferi Hypo i INA - MOL, gdje ga se tereti za primanje provizije od Hypo banke te da je dogovorio 10 milijuna eura mita sa Zsoltom Hernadijem, šefom mađarskog MOL-a, u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i.

Nakon dvogodišnjeg suđenja sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sucem Ivanom Turudićem 2012. proglašava Sanadera krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita u slučaju Ina - MOL i osuđuje na deset godina zatvora. Vrhovni sud Republike Hrvatske Turudićevu presudu potvrđuje te u lipnju 2014. godine izriče Sanaderu nešto nižu kaznu – od osam i pol godina zatvora.

Međutim, Ustavni sud je 2015. ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda te je slučaj vraćen na ponovno suđenje.

Postupci su u međuvremenu razdvojeni, a u slučaju Ina - MOL Sanaderu bi se trebalo suditi s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Što se tiče ponovljenog suđenja u slučaju Hypo, koje je trebalo početi ovog mjeseca, Sanader se nije pojavio zbog odlaska liječniku.

U aferi Fimi medija, Sanadera i njegove tadašnje suradnike tereti se da su preko te marketinške kompanije iz javnih poduzeća izvukli oko 70 milijuna kuna i time punili crne fondove HDZ-a, u koje je otišlo oko 24 milijuna, dok je Sanaderu otišlo 15,3 milijuna kuna.

Presude mu, pa ukinu presudu. I tako unedogled

Osim Sanadera, optuženi su Mladen Barišić, bivši šef Carinske uprave, Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a, Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a, HDZ i Fimi media.

Postupak je počeo prije 6 godina, a Sanader je bio nepravomoćno kažnjen s 9 godina zatvora. Međutim, presuda je ukinuta, a suđenje se ponavlja.

U slučaju Planinska Sanader je nepravomoćno osuđen na 4,5 godine zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića. Presuda još nije pravomoćna, a sutkinja koja mu je dosudila kaznu viđena je u istom restoranu u kojem je tad bio i Sanader.

Čobanković se odmah na početku nagodio s Uskokom i dobio je samo kaznu rada za opće dobro pa je malo gulio krumpire. Fiolić je priznao da je Sanaderu doma donio 10 milijuna kuna i milijun eura mita u kutiji za hrenovke nakon prodaje zgrade. Kažnjen je godinom dana zatvora koju je mogao zamijeniti radom za opće dobro.

U aferi HEP-DIOKI Sanader je još 2012. optužen da je bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka poticao da tvrtki Dioki Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je bilo odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika, a Mravak je u međuvremenu preminuo.

Prije nekoliko mjeseci zagrebački Županijski sud je ponovno potvrdio optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i nekadašnjeg vlasnika Diokija Roberta Ježića.

Obogatio se na naš račun, a Hrvati ga slave

Dugogodišnje mutno poslovanje, krađa i životarenje s one strane zakona učinilo je Ivu Sanadera izuzetno bogatim čovjekom i to na račun poreznih obveznika - hrvatskih građana.

Međutim, njegova kriminalna povijest očito ne smeta nekim Hrvatima. Zašto bi se inače oduševljeno fotografirali s njim u Kalinjingradu?

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu