Presuda Mamiću: Svi su krivi i moraju vratiti novac

Na Županijskom sudu u Osijeku Zdravko Mamić je sa svojim klanom osuđen da je iz gradskog kluba Dinamo izvukao 116 milijuna kuna putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena, te oštetio državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza. 

Uz Mamića su za krađu iz Dinama osuđeni njegov brat Zoran, direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar.

Zdravko Mamić je osuđen ukupno na 6 i pol godina zatvora, Zoran Mamić na 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na 4 godine i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na 3 godine. Nitko od osuđenih nije se pojavio na izricanju presude u Osijeku.

Oduzeta im je i stečena materijalna korist. Zdravko Mamić, koji je dan prije presude napustio Hrvatsku i otišao u BiH, mora vratiti 52 milijuna kuna. Skinut će mu se novac s računa i oduzeti nekretnine, ali nakon pravomoćnosti presude.

Dinamo uoči presude poručio da mu Mamić i okrivljenici nisu nanijeli štetu

Mamićeva obrana je ranije u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu smatrajući da USKOK nije dokazao svoje optužbe o nezakonitoj podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i igrača Modrića i Lovrena, koji su novac potom predavali Mamiću i članovima njegove obitelji, na temelju privatnih ugovora. Mamićev sin godinama je bio menadžer igračima koje je u Dinamu prodavao njegov otac, izvršni predsjednik kluba i jedan od rukovodećih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza.

Dinamo i njegova tijela uoči presude poručili su kako im Zdravko Mamić i okrivljenici nisu nanijeli nikakvu štetu.

"Ako nema štete, nema ni kaznenog djela", govorio je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević, a njegove riječi potvrdila je i Dinamova Skupština.

Sud: Modrić i Lovren nisu imali pravo na 50 posto odštete od transfera

Međutim, ni to nije pomoglo Mamiću. Sud je zaključio da su aneksi ugovora Modrića i Lovrena, prema kojima su imali 50 posto novca od svojih transfera (a novac je kasnije završavao kod Mamića), antidatirani te da njih dvojica u trenutku odlaska iz Dinama nisu imali pravo na odštetu.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod, na vrhu i sa strane