Treba li ukinuti županije i poslati parazite na burzu?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u Slavoniji izjavila kako "županije trebaju dobiti punu slobodu i odgovornost u kreiranju svih politika koje nisu nužno državne", dodavši kako "potencijal županija nije optimalno iskorišten".

Na njezinu izjavu promptno je reagirao prvi čovjek HSS-a Krešo Beljak, napisavši kako županije treba ukinuti.

"Draga predsjednice, vrijeme je da se županije ukinu i da se na zavod za zapošljavanje pošalju tisuće stranačkih parazita zbog kojih su županije i izmišljene", napisao je Beljak.

U Hrvatskoj se, naime, ciklički poteže tema reforme javne uprave i samouprave, pri čemu je samo jedna stvar sigurna - ni SDP ni HDZ, dvije najjače stranke, ne žele ukinuti županije.

O ukidanju županija početkom 2016. godine govorila je tadašnja Mostova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ali tom prijedlogu se vrlo brzo suprotstavila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je ustvrdila kako bi takav potez "destabilizirao zemlju".

Iako predsjednica nije pojasnila kako bi to ukidanje županija, koje prvenstveno služe za uhljebljivanje stranačkih kadrova, destabiliziralo zemlju, činjenica je da se nakon raspada vlade Tihomira Oreškovića o ukidanju županija gotovo u potpunosti prestalo spominjati.

Župan Pauk: Uhljebio sam puno znanih i neznanih

Kako funkcioniraju županije i župani, možda najbolje opisuje svojevremeni intervju šibensko-kninskog župana Gorana Pauka za Slobodnu Dalmaciju.

"Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio preko veze. Nema onog tko se javio za neki posao a da nije imao neku 'preporuku', neku vezu. Volio bih da sam ih puno više uhljebio", mrtav-hladan rekao je HDZ-ov župan.

Više od 660 milijuna kuna godišnje za plaće uhljeba

Koliko županije troše našeg novca, objavili smo još prije punih pet godina. Naime, iz podataka za 2012. proizlazi da samo za plaće i naknade zaposlenika županija godišnje odlazi više od 660 milijuna kuna našeg novca. 

U tih 660,7 milijuna kuna spadaju bruto plaće zaposlenika u županijama te naknade troškova poput naknada za prijevoz, za odvojeni život, za rad na terenu, za stručno usavršavanje, za službena putovanja...

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod, na vrhu i sa strane