Žarko Korać: Šešelj bruka Srbiju, on je relikvija prošlosti

"Vojislav Šešelj pravi probleme Srbiji, ovo što je pocepao zastavu Hrvatske prilikom posete, to je šteta za Srbiju. On bruka zemlju, on je slika Srbije iz devedesetih, koja, nažalost, još egzistira, on je relikvija prošlosti", smatra Žarko Korać.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj posetio je prošle nedelje u zatvoru osuđene ubice premijera Zorana Đinđića i tom prilikom je poručio da traži da se obnovi postupak suđenja za ubistvo.

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović kaže da nastup Šešelja nije pravno zasnovan, ali da to njemu nije ni cilj. Šešelj, navodi Danilović, je egzibicionista i koristi svaku priliku da pokaže da je politički živ.

"Ne samo da ne može da bude advokat u ovom predmetu, jer to može samo profesionalni advokat, i da može da bude advokat taj predmet je prošao sve instance i utvrđeno je ko je ubio Đinđića. Ima nešto što nije utvrđeno, to je politička pozadina, njega to ne interesuje, ali bi pozadina mogla da se zainteresuje za Šešelja", kaže Danilović.

Za njega su ubice premijera heroji, Šešelj je prijatelj ubica Zorana Đinđića, smatra narodni poslanik Žarko Korać.

"Šešelj je na prvoj konferenciji po povratku iz Haga rekao da je zadovoljan što je Đinđić ubijen, druga činjenica utvrđena je da je održavao odnose sa Dušanom Spasojevićem i sa Zemunskim klanom, dao mu je plac za vilu, Šešelj se krišom sastao sa Spasojevićem, na mitingu pre odlaska Šešeljevog u Hag on i Tomislav Nikolić su rekli i drug Tito je hramao pred smrt, on je verovatno znao za ubistvo...šta da očekujete od njega", kaže Korać.

Advokat Danilović dodaje da je Šešelja "zakačila" istraga, ali da je on, kako kaže, pobegao u Hag, jer haški optuženici ne mogu da budu ispitivani u Srbiji.

"Bio je u bliskim odnosima sa Zemunskim klanom, a Đinđića je ubio Zemunski klan sa JSO, tokom samog suđenja Šešelj je davao izjave da se raduje što je Đinđić ubijen, on smatra da postoje izdajice koje zaslužuju da budu ubijene. Nije moguća revizija presude, on nije merodavan da je pokreće, oni koji su osuđeni na 40 godina mogu da pokrenu reviziju, ako imaju neke nove činjenice, a nemaju… Inicijativu Šešelja treba gledati kao njegovu želju i egzibiciju i da bude u pažnji javnosti", dodaje Danilović.

Žarko Korać navodi da ga je pogodilo što nije bilo reakcije države na Šešeljeve izjave, dodajući da mu je trebalo odgovoriti. 

"Reći da je Šešelj umešan u ubistvo, on je govorio o krvavom proleću, on je čovek koji je dobio presudu u Hagu, on je umešan u ubistvo, ali nije bilo dokaza i nije se ni našao na optužnici. Ima indicija da je on umešan, pravi od ubistva premijera jedan šou. Ja bih to nazvao pravim imenom - lešinarenje, na lešu pravite karijeru. Ko će da glasa za to, čak i oni koji ne vole Đinđića ne mogu da budu za to. Ako je ovo nešto za šta će neko glasati, onda mogu da kažem svaka vam čast. To je mutan čovek u svakom pogledu, trpećemo to što je prešao cenzus", kaže Žarko Korać.

On smatra da Šešelj svojim ponašanjem pravi probleme Aleksandru Vučiću, ali da zbog specifične prirode njihovog odnosa, Vučić ima otpor da reaguje na njega.

"Kako je moguće da je on nekome u Srbiji simpatičan, imate nesposobnost Srbije da se suoči s prošlošću, Šešelj podseća ljude kako su izgledale devedesete. On se divi ubicama, koji normalan čovek se divi ubicama, nije on slučajno izabrao Legiju i Zvezdana. On je naša sramota, dok bude u političkom životu svima će obrazi da bride od toga što radi", smatra Korać.

Rajko Danilović dodaje da politička pozadina ubistva Đinđića nije istražena, da je bilo ideja da se to istraži i da bi onda moglo da dođe do dopune procesa.

"Postoji krivična prijava da se to istraži, Srđa Popović je podneo tu prijavu i mi smo imali obećanja da če se to istzražiti. Ako bi se ispitivala, jedan od kandidata bi bio Šešelj", naveo je Danilović.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod, na vrhu i sa strane