ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.net-a: Malo po malo, Mali

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik NIN

Nije Mali malouman pa da vam sve sažvaće na male zalogaje i servira na maloj tacni. Malo li je to što se prihvatio posla da bude ministar finansija, a sad hoćete još i to malo da mu oduzmete

Nemali broj penzionera žalio se na ministra Vujovića, tvrdeći da im ništa nije jasno šta ovaj priča. Te smanjićemo penzije za ovoliko, te neće svima biti isto to smanjenje već prema nekoj komplikovanoj formuli, nekima manje, nekima više, te podići ćemo penzije, ali ne mnogo nego malo, te malo ovo, te malo ono.

Malo ga je brate zakomplikovao. Ljudima treba neko ko sve to može malo bolje da rastumači i da malo stane na loptu sa tim eksperimentisanjem oko finansija. I tako je predlog da novi ministar finansija bude Mali, dočekan sa nemalim oduševljenjem među građanima. Tako malo je potrebno da neko bude srećan, a posebno ako je to Mali.

Kada je premijerka Brnabić pozvala Vučića sa predlogom, čuj nas pitanjem, ko bi umesto Vujovića mogao da preuzme resor finansija, dobila je odgovor: „Ma to će moj mali da ti sredi!”.

Čovek je pokazao da se odlično snalazi sa svojim finansijama, pa što mu ne bismo dali da proba malo i sa državnim parama. Ova najava malo je začudila neke novinare, a najviše one što svako malo traže neke zamerke članovima vladajuće garniture. Urednik KRIK-a, onaj mali Dojčinović, koji je istraživao razne afere aktuelnog gradonačelnika, kaže kako Mali ne bi trebalo da postane ministar dok se ne razjasne sve te sitne stvari koje on naziva sumnjivim poslovima i za koje bi mu, kako kaže, trebalo ne manje od 5 minuta da ih nabroji.

E pa, malo ste se zeznuli gospodo novinari, malo sutra ćete dobiti te odgovore od Malog. Nije Mali neki mali od palube pa da vam odgovara na maliciozna pitanja kako vam se prohte. Nije Mali malouman pa da vam sve sažvaće na male zalogaje i servira na maloj tacni. Malo li je to što se prihvatio posla da bude ministar finansija, a sad hoćete još i to malo da mu oduzmete.

To što je Mali malo više umešan u rušenje u Savamali, što je malo plagirao neke delove svog doktorata, što je preneo malo neke zemlje na svoju porodicu, što ima ofšor kompanije na nekim malim ostrvima, što je malo preterao sa cenom novogodišnje jelke, što malo po malo pa se obustavi provera njegove imovine, što ima stanova malo više nego što ih ima prosečan građanin, sve je to tako malo u poređenju sa nečim velikim, takoreći minimalno. 

Samo malograđani ne vide kako je Mali sredio Beograd, a posebno Savamalu. Uostalom, nije mala stvar da jedan gradonačelnik Beograda postane ministar u vladi. Već mu i partijski drugovi dobacuju: „Malik, Malik, na ministra si nalik!”.

Vi mali ljudi, oladite malo. Opustite se malo. Pustite da vreme učini svoje, malo po malo i biće sve u redu.

I tako, na mala vrata dobismo, tačnije još malo pa ćemo dobiti, novog ministra finansija. Ko ga ne zna, malo li je? A znamo ga svi. I znamo da će naše mnogo njemu biti malo.

Što bi rekli u onoj pesmi iz „Montevidea”: „Samo malo, Mali bi te tak’o, malo, neće jako, aj budžetu, samo ’nako”.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod, na vrhu i sa strane