Beba u smrtnoj opasnosti došla na Hitnu u Zaprešiću. Vrata su bila zaključana

U Zaprešiću je na ulici umro mladić jer nije bilo dostupne hitne pomoći. Jedva punoljetna osoba izdahnula je na cesti, okružena prolaznicima koji su joj pokušavali pomoći, a hitna pomoć je tada bila na intervenciji na području Jastrebarskog, gdje je za to vrijeme umrla još jedna osoba. 

Nevjerojatni problemi organizacije zdravstva na području Zaprešića samo se gomilaju, rezultirajući tragičnim posljedicama. Osim dvoje preminulih, u Zaprešiću je prije nekoliko mjeseci za dlaku izbjegnuta još jedna tragedija. 

Zaključana vrata Hitne pomoći

Osmomjesečna beba zamalo se ugušila zbog nepružanja liječničke pomoći u Zaprešiću, a spasila ju je samo puka sreća i pravovremena roditeljska reakcija. Dijete je u veljači ove godine završilo u angioedemu, opasnom stanju koje može završiti smrću, a roditelji su odmah dojurili na Hitnu pomoć u Zaprešiću. Dočekala su ih zatvorena vrata. Nije bilo liječnika, nije bilo osoblja. Očajni roditelji, inače po struci farmaceut i medicinska sestra, donijeli su pravovremenu odluku i kroz snijeg vozili kilometrima do Klaićeve bolnice u Zagrebu, ne obazirući se na prometne propise, kako bi spasili dijete. 

Razgovarali smo s Kristijanom Jakovinom, ocem dječaka koji danas ima godinu i 2 mjeseca.

"U veljači ove godine, u 20:54, dijete mi je završilo u angioedemu, po život opasnom stanju koje može završiti anafilaktičkim reakcijom. U Hitnoj medicinskoj pomoći u Zaprešiću kucamo na vrata koja su zaključana, niti liječnika, niti sestre, niti operatera, niti kola. Jednostavno mrak, mrkli mrak. Tim je bio na intervenciji. 

Zovemo telefonom, kažu da pričekamo tim koji će se vratiti uskoro. Sekunde odlučuju. Zahvaljujući medicinskoj naobrazbi roditelja, intervenirali smo lijekom koji smo imali u kućnoj ljekarni te privremeno smirili stanje. Za daljnju pomoć bilo je potrebno djetetu pomoći antialergijskom venoznom terapijom. Znali smo i kojom, u sekundi je trebalo odlučiti - ili razbiti ulazna vrata Hitne pomoći i ukrasti lijek, iglu i špricu te pomoći djetetu ili kršeći sva moguća prometna pravila juriti u dječju bolnicu u Klaićevu. Malo mi je falilo da provalim, iskreno. Da je bilo otvoreno, vrlo jednostavno bi se ovo riješilo."

Vožnja kroz mećavu i crvena svjetla

"Odlučili smo juriti po snježnoj mećavi u Klaićevu te smo stigli za 14 minuta. Jurio sam kroz crvena svjetla. Došao sam skoro do Vrapča kad su nazvali i rekli da pričekamo, da su na putu. Nisam mogao računati je li to minuta, dvije ili pet. Svaka sekunda mi je bila bitna. Brzom i kvalitetnom intervencijom u Klaićevoj pomogli su djetetu i sve je srećom dobro završilo. 

Treba napomenuti kako je Grad Zaprešić jedan od rijetkih koji je prestao subvencionirati i 24-satno dežurstvo ljekarne pa je sada iza ponoći najbliža dežurna ljekarna u Zagrebu. Ako malo dijete dobije temperaturu i treba Lupocet, moramo u Zagreb. Naravno da smo pokušavali dan nakon svega upoznati i liječnike na Hitnoj u Zaprešiću kako je skandalozno da grad ove veličine nema dodatni tim koji bi cijelo vrijeme bio u prostorijama Hitne. Zaprešić i Samobor se međusobno pokrivaju svaki drugi dan, na način da jedan drugom uskaču ukoliko je poziv Hitnoj i postojeći timovi su već na intervenciji. I kako bi brže stigli na mjesto događaja, povremeno koriste skelu preko Save, a ne obilaznicu. 

Je li to normalno?

Ovaj put su očito svi timovi bili na terenu pa je morala uskočiti hitna iz Jaske. U 21. stoljeću. Je li to normalno? Njihov je odgovor bio da apsolutno razumiju i slažu se, no da je potrebno alarmirati odgovorne u gradu i Županiji. No grad i županija očito više računa vode o komunalnoj infrastrukturi, preuređenju ulica i trgova, izgradnji spomenika i fontana, preslagivanju većine u gradskim i županijskim vijećima te preimenovanju ulica. Za javnozdravstvene usluge tek koliko ostane novaca. Zamislite se... Što se još treba dogoditi da itko od odgovornih reagira?" kaže Jakovina.

Tko je kriv za ovo, ako se ne ulaže u javno zdravstvo? Moja intencija je da apeliram na sve nadležne da se napokon prestanu događati ovakve situacije. Da prestanu prebacivati lopticu sa županije na Grad, na ministarstvo, na ispostavu nego da ulože sredstva i da nađu rješenje kako bi imali 24-satna dežurstva. 

Žalosno je da se ovakva tragedija morala dogoditi danas u 21. stoljeću, da mladi čovjek umre na cesti od astme. Danas, uz svu modernu terapiju koja je dostupna, samo da je tu bio treći tim, za dečka bi možda bilo šanse", ispričao je Kristijan Jakovina.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu