Gubitaški Uljanik vodi pet godina. Danas ima vilu, jahtu, 2 stana i 3 garaže

"Nemam kuću, živim u stanu i krećem u tu investiciju. Mnogi su uljanikovci poštenim radom u brodogradilištu sagradili kuće u prošlosti i siguran sam da će mnogi to uraditi i u budućnosti. Ja sam samo jedan od njih", rekao je 50-godišnji šef uprave Uljanika Gianni Rossanda u razgovoru za Glas Istre početkom ove godine najavljujući izgradnju "male kuće" na obiteljskom zemljištu u Pješčanoj uvali pokraj Pule.

Rossanda se, prema priči radnika Uljanika, predstavljao kao skroman čovjek koji nema kuću, ali ima mali brod, te se nije obogatio jer od studentskih dana radi samo u Uljaniku.

Od studentskih dana u Uljaniku do velebnog bogatstva

No, na kraju se otkrilo da "skromna mala kuća" u predgrađu Pule nije ništa drugo nego luksuzna vila s bazenom izgrađena svega dvadesetak metara od morske obale, a čija se vrijednost danas procjenjuje i do pola milijuna eura. Kako ekskluzivno doznaje Index, to nije ni blizu sve. Rossanda je vlasnik i dva stana od 70 i 127 kvadrata u novijoj zgradi na predjelu Valsaline u Puli te tri garažna prostora. Tu je i jahta usidrena u marini Volme. No krenimo redom.

Gianni Rossanda u Uljaniku je cijeli poslovni vijek. Kao direktor Uljanik Pomorstva, male tvrtke kćeri, spominje se već 1997. godine, a u Uljanik Strojogradnji je član Nadzornog odbora bio još 1996. godine. Sve je to uspio postići u toj tada državnoj tvrtki i to prije 30. rođendana. Jedini izlet izvan Uljanika, uvjetno rečeno, je bio onaj u NK Istru, gdje je bio predsjednik prije više od 13 godina. Naime, do 2003. godine NK Istra još uvijek je bila NK Uljanik, a Rossanda se povlači nakon što je Istra odigrala povijesnu prvu sezonu u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

Plaće i bonusi, a firma propada

Prije nego što je 2013. godine izabran za predsjednika Uprave Uljanika, Rossanda je bio financijski direktor te tvrtke koja se danas nalazi u velikim problemima i pred stečajem. Za njega do sada šira javnost nije čula, a razlog je što je Rossanda, barem do sada, uspješno izbjegavao medije. Uglavnom, u jednoj od najturbulentnijih godini za Uljanik te krizi koja je odvela radnike na ulice gdje u prosvjedima traže isplatu svojih plaća, direktor Uljanika dovršio je svoje milijunsko građevinsko zdanje uz more.

Dok je Uljanik upadao u probleme, plaće i bonusi Uprave su rasli

Vila koju je nazvao Sail (na engleskom "jedro", op.a.) ima četiri spavaće sobe, pet kupaonica i privatni bazen od 45 kvadrata, a dovršena je tek nedavno. Kao što je vidljivo iz katastra, 50-godišnji Rossanda je kod Privredne banke Zagreb podigao kredit u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna. No zanimljivo je kako je u vrijeme dok je Uljanik ulazio u sve veće financijske dubioze, Uprava sve više izdvajala na plaće i bonuse Uprave. Rossanda tako, prema podacima Večernjeg lista, ima plaću od 40 tisuća kuna neto, a s bonusima su se njegovi ukupni prihodi prošle godine popeli na čak 600 tisuća kuna, tvrdi isti medij. Rossanda, šef Uprave Uljanika, svoju vilu za koju je nedavno dobio građevinsku dozvolu iznajmljuje turistima i to po cijeni od 4.949 eura odnosno 36,797 kuna tjedno.

"Kuću gradim kao što gradi većina ljudi", kaže čovjek koji je za to digao kredit od 2,2 milijuna kuna

"Pretpostavljam da sam prvi uljanikovac koji gradi kuću pa je to zanimljivo. Gradim je na terenu koji je bio od mog pradjeda, koji je bio žalostan što se radilo o lošem terenu za poljoprivredu, ali je stjecajem okolnosti ostao u obitelji. Kuću gradim kao što gradi većina ljudi, kreditom koji sam dobio pod uvjetima kao i drugi, i ne znam ni je li mi najmudrija odluka krenuti u to s 50 godina", rekao je Rossanda početkom godine za Glas Istre.

Valja naglasiti da je uvidom u katastar vidljivo je da je kuća šefa Uprave Uljanika prepisana na njegova oca Ferruccia Rossanda, a za nju se ne bi znalo da nedavno radnici Uljanika sami nisu otkrili luksuzno izdanje svog šefa tražeći "malu kuću" u Pješčanoj uvali.

Ima i dva stana

Iako se takvim predstavlja, Rossanda baš i nije ubogi škveranin.

Naime, šef uprave Uljanika već godinama ima dva stana i to u predjelu Valsaline u Puli. Do prvog stana došao je 2005. godine i površine je 127 kvadrata, a u istoj zgradi je tri godine kasnije kupio još jedan stan i to od 70 kvadrata. Ni jedan od tih stanova nije bio opterećen kreditima. Tu su i tri garažna prostora koja je stekao od 2005. do 2009. godine.

Rossanda je, podsjetimo, nedavno dao svoj mandat na raspolaganje i to zbog, kako je rekao, "odgovornosti prema Uljaniku u kojemu radi od studentskih dana".

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu