Kolinda: Nisam nikad čula sporne pjesme gospodina Thompsona

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je veliki intervju za Deutsche Welle, koji je vodio njihov novinar Srećko Matić. U polusatnom razgovoru koji je vođen na Pantovčaku govorilo se o temama kao što su uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, odnosi sa Srbijom, domoljublje i, neizbježno, Marko Perković Thompson i njegov muzičko-politički repertoar.

U vezi Thompsonova nastupa na dočeku nogometaša, Kolinda je rekla da “prije svega treba poštovati volju igrača”, naglasivši da su oni htjeli da kontroverzni pjevač bude prisutan. “Gospodin Thompson”, kako ga je nazvala hrvatska predsjednica. Istaknula je da na dočeku nogometaša nije bilo nikakvog nacionalizma, nego samo nacionalnog ponosa te da je doček bio “dostojanstven i primjeren”, a da je uspjeh nogometaša donio optimizam hrvatskom narodu.

“Neke Thompsonove pjesme su dobre za nacionalno zajedništvo”

Matiću ju je podsjetio da je u intervjuu prije dvije godine u intervjuu za Narodni radio rekla da joj je Thompson omiljeni pjevač, a ona se zapitala “Ne znam otkud je to došlo”, ali je dodala da ipak voli neke njegove pjesme i da su “one dobre za nacionalno zajedništvo”. 

“Neću sada ulaziti u komentare nekih napisa koji su se pojavili na portalima. Iskreno, ja te neke pjesme koje se spominju i citiraju nikada nisam čula niti sam vidjela dokaze da one postoje. Međutim kada je riječ o pjesmi Lijepa li si, apsolutno odbijam da nju netko karakterizira kao nacionalističku pjesmu i da je uperena protiv nekoga”, izjavila je i dodala da su himne nekih stranih država “puno agresivnije”.

Čini se da se Kolinda u tim odgovoru referirala na Indexovo otkriće staro 15 godina, prema kojem je Thompson pjevao ustašku koljačku pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara, a da je pročitala članke na portalima, poslušala audiosnimku i vidjela što je sam Thompson izjavio o toj temi i to prije punih 15 godina, znala bi da itekako postoje uvjerljivi dokazi

Nakon toga je dodala da je “Bosna i Hercegovina druga domovina hrvatskog naroda” i da joj je BiH “prirasla srcu”. 

“Oluja je bila čista operacija”

Kada je riječ o godišnjici Oluje i odnosima sa Srbijom, Kolinda je naglasila da će doći do povećanja tenzija između Hrvatske i Srbije, ali da ona neće ulaziti ni u kakve rasprave niti reagirati na provokacije. 

“Moramo biti dostojanstveni i u pobjedi i u svemu onome što radimo“, rekla je i nastavila: “Oluja je bila čista operacija, a nakon nje dogodili su se zločini koje bi zaista trebalo sankcionirati. Kada govorimo o Kninu, govorimo o Domovinskom ratu kao o temelju suvremene hrvatske države. Ono što zaista nastojim nije da uvrijedim modernu Srbiju i Srbe kao narod ni na koji način. Sve kritike odnose se na velikosrpski režim Slobodana Miloševića. Štoviše, prošle godine otvoreno sam rekla da se treba pokloniti i srpskim žrtvama, civilima koji su nevino stradali nakon Oluje.“

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu