Krstičević u sjeni nogometne euforije progurao skandalozan zakon

DOK se cijela zemlja bavila nogometom i slavila uspjeh Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, sredinom srpnja u saboru je izglasan Zakon o Zakladi vojne solidarnosti kojim se zaposlenicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH - ne samo vojnicima nego i službenicima - omogućuje da u slučaju socijalnih problema pomoć dobivaju i iz dobiti državnih tvrtki.

Javne tvrtke će financirati MORH-ove službenike

Kako je predviđeno zakonom, Zaklada će se financirati iz prihoda od imovine, darovnica, donacija, ali i iz dobiti trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske, poput HEP-a, čime su zaposlenici MORH-a, kojeg vodi ministar Damir Krstičević, stavljeni u poseban položaj u odnosu na sve ostale zaposlenike državnih službi, ali i sve ostale građane.

Vlada je u svom obrazloženju potrebe za osnivanje ove zaklade navela da su “vojne osobe, u svakodnevnom obavljanju zadaća iz svojega djelokruga, izložene opasnosti i mogućnosti stradavanja, što ostavlja posljedice za obitelj i zajednicu i nameće potrebu pružanja potpore u rješavanju nastalih problema”, no nejasno je kako se to odnosi i na službenike koji rade uredski posao.

Također, i mnogi drugi poslovi, poput policijskog, imaju slične rizike, imaju i Zakladu policijske solidarnosti, ali u zakonu kojim se regulira njen rad nigdje se ne spominje novac od dobiti državnih tvrtki. Također, policijska zaklada razlikuje se i po tome što podršku daje policijskim službenicima, a ne svim zaposlenicima nadležnog ministarstva.

U sustavu radi 17 tisuća ljudi, od toga je oko 14.300 vojnika

U sustavu Oružanih snaga i MORH-a radi oko 17 tisuća ljudi. Krajem prošle godine u OSRH bilo je zaposleno oko 14.300 vojnika i 1500 službenika, dok je u MORH-u radilo oko 1200 ljudi. Iz ovih brojki vidljivo je da će pravo na pomoć imati i oko 2700 ljudi koji nisu vojnici na terenu, koji rade po uredima, ali imaju dodatnu socijalnu zaštitu koja nije dostupna svim ostalim građanima koji se nađu u problemima.

Zaklada kojoj je osnivač Republika Hrvatska, a osnivačka prava i obveze u ime Republike Hrvatske ostvaruje Ministarstvo obrane, osniva se, kako su naveli iz MORH-a, “sa svrhom promicanja humanitarnog djelovanja i potpore djelatnicima Ministarstva i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske pri svim oblicima stradavanja i ugrožavanja njihova socijalnog statusa, pružanja financijske i/ili materijalne pomoći članovima obitelji poginulih i umrlih zaposlenika, pružanja financijske pomoći za liječenje stradalih i teško oboljelih zaposlenika i članova njihove uže obitelji”.

Proračun MORH-a nezaustavljivo raste

Osnovnu imovinu Zaklade čini iznos od sto tisuća kuna koji će na račun Zaklade uplatiti Ministarstvo obrane.

Inače, proračun Ministarstva obrane, koji ministar Krstičević želi podići prema 2 posto BDP-a, posljednjih godina raste pa je tako 2016. iznosio nešto više od 4 milijarde kuna. Prošle godine potrošeno je oko 4,4 milijarde kuna. Ove godine bit će potrošeno oko 4,8 milijardi kuna, a rast je planiran i u 2019. i 2020. godini kada bi mogao premašiti 5 milijardi kuna.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu