Treba li ministar Kujundžić dati ostavku?

Cijelu zemlju potresla je tragedija kada je u Zaprešiću mladić umro na rukama prolaznika. Hitna pomoć došla je bez liječnika. 

Zbog smrti mladića u Zaprešiću i još jedne osobe u Jastrebarskom, što je jasno pokazalo katastrofalno stanje u koje je dovedena hitna pomoć, a za što je posljednje dvije godine odgovoran Kujundžić, ali i zbog njegovog današnjeg ponašanja, pitamo vas - treba li Kujundžić otići s mjesta ministra?

Podsjetimo, mladiću je pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici. Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je udaljena 600-tinjak metara od mjesta događaja, a u njoj nije bilo liječnika, nego samo vozač i medicinska sestra. Pungartnik je ispričao da djelatnici hitne kod sebe nisu imali defibrilator, a da su se u spašavanje mladića uključili tek dvije minute nakon dolaska. Skoro pola sata kasnije stigla je druga hitna pomoć iz Jastrebarskog. Liječnik je, kako se moglo čuti, u to vrijeme bio na intervenciji u Samoboru.

Kujundžićevo ministarstvo: Sve je bilo po pravilima struke

Unatoč svemu tome, Ministarstvo je, podsjetimo, poslalo priopćenje u kojemu tvrdi da je sve učinjeno prema pravilima struke. 

Svojim priopćenjem pokazali su koliko im vrijedi izgubljeni mladi život. Par birokratskih rečenica.

"Poštovani,

Prigodom smrti mladog pacijenta u Zaprešiću, Ministarstvo zdravstva je odmah uputilo Zdravstvenu inspekciju u Zaprešić o čemu će naknadno dostaviti izvješće. Prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu sve je učinjeno sukladno pravilima struke. Ovim putem izražavamo sućut obitelji umrlog.

S poštovanjem, Ministarstvo zdravstva", sve je što su napisali iz ministarstva o smrti mladića koja je u šoku ostavila cijeli grad, ali i šire.

Damir Pungartnik, čovjek kojemu je nesretni mladić umro na rukama, u emotivnom istupu za Index danas je ministra Kujundžića upitao koliko vrijedi život njegova djeteta.

Čovjek kojem je mladić umro na rukama: "Ministre, koliko vrijedi život vašeg djeteta"

"Tko je odlučio da je gradu od 30.000 ljudi dovoljan jedan doktor? Bez floskula, bez 'Marić mi nije dao novce', bez 'mi ne odlučujemo koji je budžet'. Primarno zdravstvo - hitna je najprimarnije zdravstvo, zato se zove hitna. Recite mi, koliko košta život jednog djeteta da se spasi? Već znam njegov odgovor: 'Pa znate da nema cijenu', reći će. Znam, ali ima ipak. Vi ste je postavili. 15.000 kuna, jedna plaćica. Molim vas, recite koliko vrijedi život vašega djeteta? To je moje pitanje. Vi meni recite, da vama treba hitna, došla bi četiri kanadera, tri helikoptera. Nemojte reći da moje dijete vrijedi 15.000 kuna, jednoga doktora, a vaše to", rekao je vidno uzrujani Pungartnik. 

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu