ZORAN KESIĆ i ekipa NJUZ.net-a: Nesportsko ponašanje

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Sport. Neki bi rekli praznik tela i duha, manifestacija fizičke i mentalne snage. Neki bi rekli nadmetanje, konkurencija, zdravo takmičenje. Neki bi rekli da je važno učestvovati, možda pobediti druge, ali još važnije - pobediti sebe.

Kakve naivčine. Pa koga je još briga za te gluposti?! Jeste, baš ćemo se nadmetati u skladu sa fer-
-plejom, poštovati protivnike i na kraju lepo, pristojno, dostojanstveno proslaviti. Da nećemo možda i da se izljubimo posle svega?! Svašta.

U poslednjih mesec dana videli smo šta je sport danas i kako zaista treba da izgleda. Započeto je odmah oštro, kako i dolikuje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na ispraćaju reprezentativaca poželeo da ubedljivo pobede Švajcarce. I to ne zato što je ljubomoran na švajcarski BDP.

Švajcarci Granit Džaka i Đerdan Šaćiri ne bejahu lenji, pa su nam vrlo brzo uzvratili, što golovima, što gestovima. Srbija to nije smatrala baš prikladnim, naročito ovo poslednje, te je igra reprezentacije danima bila u senci albanskog orla i formalno-neformalnih prepucavanja na tu temu.

Taman nakon što smo se neslavno oprostili od Mundijala ispadanjem u grupnoj fazi takmičenja, stigao je novi povod da se bavimo svetskim prvenstvom i dešavanjima na njemu više nego što zaslužujemo i više nego što nam je Mladen Krstajić obezbedio. Da se malo našalimo, nije nam taj ništa obezbedio. Čak ni plasman na to takmičenje.

Naime. Hrvatski reprezentativci proslavili su pobedu nad Argentinom pevanjem pesama pevača ustaško-nacističke provenijencije Marka Perkovića Tompsona. To, naravno, nije promaklo našima, pa su zvaničnici potpomognuti tabloidima danima seirili nad tim događajem. Reakcija na glupost je u redu, ali dizanje tenzija na samo-što-nismo-zaratili nivo nikako nije. Osim u Informeru. U toj propagandnoj firmi predratno stanje traje otkad je pokrenuta.

So na bolnu ranu dodao je teniser Novak Đoković, koji je izjavio da će u preostalim mečevima navijati za Hrvate. Time se zamerio mnogim ljudima, ali i Vladimiru Đukanoviću Đuki, koji je za proslavljenog tenisera izjavio da je idiot.

Možda vam ova kvalifikacija deluje malo pregrubo, ali budimo realni – ko je pozvaniji da iskritikuje Đokovića nego čovek koji je u politici od 1997. i koji je službovanju za državu toliko posvećen da je bio spreman čak i da noću kreči prostorije jedne državne firme?

Nakon što su se strasti malo stišale, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović podržala je Novaka Đokovića u borbi za titulu na Vimbldonu, a onda je u finalnoj fazi takmičenja na Mundijalu potpuno preuzela šou, što iz lože što na terenu nakon završetka utakmice Francuska - Hrvatska, gde je ljubila i grlila sve koji su joj se našli na putu, od Vladimira PutinaToma Nikolić likes this - i Emanuela Makrona, preko timova, do sudija.

Nakon završetka Mundijala, hrvatske reprezentativce je na ulicama Zagreba dočekalo preko pola miliona ljudi i jedan Marko Perković Tompson, koji je imao počasno mesto u autobusu reprezentacije, a bogme je i zapevao. Reklo bi se da je bolje da su Hrvati umesto toga uzeli i polupali grad, kao što su to uradili Francuzi, bilo bi svakako dostojanstvenije od Tompsona međ’ nogometašima.

E, da, da ne zaboravimo. Novak Đoković je osvojio Vimbldon. I toliko o sportu za ovo javljanje. A sad svi na radne zadatke.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu