Arhitekta: Spens na izložbi u Njujorku, a ovde bi da ga ruše

Član Društva arhitekata Novog Sada Aleksandar Bede ocenio je da je Sportsko-poslovni centar Spens u Novom Sadu jedan od najznačajnijih objekata tog tipa na prostoru bivše Jugoslavije i dodao da je arhitektura tog vremena trenutno predstavljena na izložbi u njujorškom MoMA muzeju.

"To se trenutno u Njujorku prikazuje, a mi bismo da rušimo. I ne samo to. Spens je javno dobro i najveći javni prostor pod jednim krovom koji imamo u gradu i zbog toga ga treba štititi, jer ne zaboravimo, on je izgrađen na osnovu odluke na referendumu o samodoprinosu koji su građani izglasali krajem '70-tih godina", rekao je Bede za Radio Slobodna Evropa.

Navodeći da je arhitekta Spensa bio čuveni sarajevski profesor Živorad Janković, Bede je ocenio da bi bilo kakva priča o daljem rušenju tog objekta, "morala ići preko nekog referenduma".

Prema njegovim rečima, argumenti gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je bolje da se Spens sruši i sagradi manji i funkcionalniji objekat ne stoje, jer kako je rekao, ne postoje nikakve pouzdane računice koje bi dokazale tezu da je isplativije rušiti i graditi novo.

"Dok nemamo tu računicu, svaka priča je čista demagogija. A i sumnjam da ćemo ikada imati tu računicu, jer je teško zamislivo da je rušenje isplativije od adaptacije", naveo je Bede.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu