Čepurin: Kosovo je srpska zemlja, kolevka i svetinja Srbije, treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je Kosovo srpska zemlja, kolevka Srbije i njena svetinja i treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije u skladu sa međunarodnim pravom.

U intervjuu za časopis Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije Čepurin je rekao da je situacija sa Kosovom ista kao sa Krimom, koji je ruska zemlja i vratio se Rusiji.

Postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. godine, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir, istakao je Čepurin, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, samoproglašena pseudo država Kosovo danas postoji sama po sebi, a odvojena je od Srbije kvazigranicom.

Pritom, na severu Kosova i Metohije kompaktno žive Srbi i u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu vlast Prištine se praktično ne primenjuje, kazao je Čepurin.

Govoreći o zvaničnom stavu Rusije kada je u pitanju Kosovo, Čepurin je rekao da tu postoje tri momenta.

Prvo, mi ne priznajemo državu Kosovo i strogo se pridržavamo Rezolucije 1244. Samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije te pokrajine. Drugo, ta odluka mora se doneti bez drskog pritiska sa Zapada na Beograd i treće, mi ćemo biti spremni da pomognemo u potrazi za kompromisom i održivim rešenjem, precizirao je Čepurin.

Dodao je da je Rusija spremna da podrži one kompromise koje će narod Srbije smatrati prihvatljivim.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu