Kolinda i vlada odgovorili na Vučićeve izjave o Miloševiću i Kninu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović napokon je prokomentirala skandalozan govor srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, a potom se priopćenjem oglasila i vlada.

Vučić je, podsjetimo, jučer u govoru na Kosovu ustvrdio da se "danas u Kninu vijori hrvatska šahovnica koje tamo nikad nije bilo", a usput je srpskog ratnog zločinca i glavnog krivca za ratove devedesetih Slobodana Miloševića nazvao "velikim srpskim liderom". 

"Neću se spustiti na njegovu razinu"

"Ja ne vidim zašto bi on bio relevantan za Hrvatsku, zašto bi Vučić trebao nametati teme za hrvatsku. Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom i putem u prosperitet. Ja želim stabilnost srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji i uopće neću dopustiti da mi Vučić nameće teme kojima ću se baviti niti ću se spustiti na razinu da komentiram njegove govore. Mislim da on o sebi najbolje govori", rekla je Grabar-Kitarović, na čiji je poziv Aleksandar Vučić prije nekoliko mjeseci došao u službeni posjet Hrvatskoj.

Vlada: To su jalove provokacije, Srbija je gubitnik

Hrvatska je vlada u ponedjeljak kao jalove provokacije koje ne mogu promijeniti povijesne činjenice ocijenila izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević bio veliki lider i da se u Kninu vije ''šahovnica'' koje ondje nikada nije bilo.

"Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice", priopćili su Banski dvori. 

Vlada u reakciji na Vučićevu izjavu naglašava kako je povijesna činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. "Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin", kaže se.  

"Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti", naglašava vlada. 

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije "najbolje namjere", onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena, smatraju Banski dvori.

"Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njezino vodstvo i njezina javnost s time suoče i usvoje europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa", zaključuje se u priopćenju.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu