Komšić: Hrvatska opljačkanim novcem otvara konzulate po BiH

Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim listopadskim izborima u toj zemlji Željko Komšić u četvrtak je optužio Hrvatsku da "opljačkanim novcem" otvara konzulate po BiH poput onoga koji je dan ranije otvoren u Livnu.

U pisanoj izjavi koja je medijima dostavljena iz središnjice stranke Demokratska fronta (DF), čiji je Komšić predsjednik, tvrdi se kako je uspostava konzulata u Livnu zapravo financirana "novcem građana Bosne i Hercegovine", a ta teza temeljena je na tvrdnji kako Hrvatska zapravo pljačka BiH koristeći njene resurse bez naknade, u konkretnom slučaju vodu iz Buškog jezera kod Livna koje se koristi kao akumulacija za potrebe hidroelektrane Orlovac pokraj Sinja.

"Koristeći vodu iz akumulacije Buškog jezera Hrvatska elektroprivreda (HEP) godišnje proizvede ogromne količine električne energije što joj donese nezakonite, čiste dobiti od minimalno 70 milijuna konvertibilnih maraka (35,8 milijuna eura). Hrvatska to radi potpuno nezakonito bez sporazuma s Bosnom i Hercegovinom a po 'dozvoli' njene ugašene paratvorevine tzv. Herceg Bosne", pojašnjava Komšić svoje navode.

"Otvaranje konzulata nije toliko problematično. Problem leži u tome što se ti konzulati otvaraju sredstvima koja su 'stečena' pljačkom građana Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić konstatirajući kako se tako ne mogu graditi dobrosusjedski odnosi.

Njegova je zaključna teza kako Hrvatska na ovakav način najviše šteti Hrvatima u BiH odnosno kako se njih ne može zadržati u toj zemlji otvaranjem konzulata nego zaustavljanjem "pljačkaške politike" za čiju provedbu je optužio HDZ BiH nazvavši tu stranku "prekograničnom kriminalnom organizacijom".

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu