Milan Ćulibrk - Ana nije tu

Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik NIN

To što za predsednika Srbije Aleksandra Vučića pismo predsednika 10 opština sa severa Kosova nije opasno, već samo „nespretno i nezgrapno", mnogo je opasnije od same pretnje da će oni, ako zbog „štetočinskog delovanja" opozicije ne budu zadovoljni rešenjem kosovskog problema, „biti prinuđeni" da „miljenike i poltrone stranih am-basada" potraže „u njihovim kućama i vilama". Da su te pretnje i te kako opasne moglo se videti već nekoliko dana kasnije, kada je na Pinku počeo da se emituje sramni prilog o Savi Janjiću, igumanu manastira Visoki Dečani. Prvi je utisak da je scenario i režiju za ovu TV paškvilu radila ista, proverena ekipa, koja je uoči lokalnih izbora na Kosovu pripremila onaj skaradni predizborni spot sa jedinim ciljem da se Oliver Ivanović - satanizuje. Dok se ne pronađu njegove ubice neće se znati da li je taj prilog kumovao tragičnom kraju lidera SDP-a, ali i bez toga teško je shvatiti mentalni sklop ljudi spremnih da posle tog tragičnog ubistva crtaju metu na još nečijem čelu Rade li to za novac ili iz uverenja?

Ili za šaku evra menjaju uverenja? Da su patriote kakvim pokušavaju da se predstave valjda bi se zadovoljili i dinarima.

Bilo kako bilo, predsednik je stao iza svojih ljudi. A, bogami, i oni su stali iza njega. Iako nada u povoljno rešenje kosovskog problema sve više liči na Đeknu - još nije umrla, a kad će ne zna se - u toku je nadmetanje ko će brže, jače, bolje podržati predsednika. „Vučiću bi bilo lakše da obilazi i otvara fabrike, a ne da trpi kritike zbog nečeg što bi moglo da bude najviše što može da izvuče", doktorski je zagonetan Nebojša Stefanović. „Vučić potura leđa za narod", poentira Nikola Selaković. „Svi kojima je Srbija najvažnija danas su uz Vučića", ne posustaje ni Zorana Mihajlović. „Svi bi trebalo da stanu uz Vučića", tercira Goran Vesić. „Srbija konačno ima odgovornog predsednika, državnika, koji je predložio održivo rešenje", javlja se Maja Gojković. „Svi treba da ga podržimo u nastojanju da nam da osnovu za ubrzani rast i razvoj", u srce ga dira Siniša Mali. „Vučić dopušta da se sve negativne stvari fokusiraju samo na njega i njegovu porodicu", bratski je zabrinut Aleksandar Vulin. „Ako rešenje problema bude, Srbija i Srbi imaće više teritorija, novca i prava", pu-a od optimizma Marko pet nula Đurić. Samo je prećutao šta će biti ako rešenja ne bude.

Iz duboke ilegale izašla je i Ana Brnabić i „još jednom pozvala sve građane da stanu uz svog predsednika". Bože, da li je pre nego što je položila zakletvu pročitala Ustav, u kome piše da je Vlada „nosilac izvršne vlasti u Republici Srbiji" (član 122) i da „utvrđuje i vodi politiku" (član 123). Politiku, dakle, vodi Vlada, a ne predsednik. Pozivom svim građanima da stanu uz predsednika, premijerka je zapravo uradila goru stvar i od Boška Obradovića - indirektno je pozvala na rušenje ustavnog poretka. Jedino što joj ide u prilog je da je verovatno niko u tužilaštvu ne shvata ozbiljno. Oni više veruju Marku Dražiću iz Njuz neta da je organizatorima zabranjene Nušićijade zaista poslala telegram: „Da se ja išta pitam, pomogla bih vam. Ana Brnabić".

Iz vladajuće koalicije jedino se nije oglasio Milan Krkobabić. Mora da je ljut što od tolikih pisama predsedniku Pošte Srbije, na čijem je čelu kadar PUPS-a, nemaju baš neke vajde. Šta će tek reći naprednjaci ako shvate da su mejlovima podrške zapravo finansijski pomagali Dragana Šolaka, za koga su provladini tabloidi već pisali: „Tajkuni Đilas i Šolak ruše Vučića".

I dok je svakog dana sve više pisama podrške, iako je sam Vučić priznao da nema nikakav plan i da nije optimista, ovih dana, treći put (ko kaže treća - sreća) sru-šio se potporni zid na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru. Direktor Koridora Zoran Babić, srećom, ima spremno rešenje. „Do sada smo radili u dve smene, a od sada će se raditi u tri!" Uh, kako je sve lako kada se „pravi čovek nađe na pravom mestu". Plus je spreman da drugi rade u tri smene. I uveren je da Vučiću ne čini „medveđu uslugu" zato što južni krak Koridora 10 ionako ne prolazi kroz Medveđu i Bujanovac, već samo kroz Preševo.

Za kraj i jedno pitanje. Ako ministar finansija Siniša Mali tvrdi da je Vlada za sedam meseci ove godine otplatila 3,1 milijardu evra kredita, kako je javni dug povećan sa 23,2 na 24 milijarde evra? Pa neka sad neko kaže da Mali nije doktor za ekonomiju.

Neko je ovih dana, ipak, podneo ostavku. Nebojša Krstić više nije član UO RTS-a. Uh, koliko li će tek sada vremena provoditi na Hepiju i Pinku?

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu