MILAN ĆULIBRK: Jesmo li svi - za rijaliti?

Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Penzionisani sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Snežana Ilić jedna je od najhrabrijih žena u Srbiji! Osim ako nije ni svesna da je svojim postupkom zapravo svima pokazala da više veruje Željku Mitroviću nego Aleksandru Vučiću. Jer, taman kada je predsednik Srbije obećao da će joj već od novembra penzija biti veća nego ikada, ona je prihvatila ponudu vlasnika Pinka i rešila da uđe u njegov „bajkoviti imaginarijum“. Društvo sudija Srbije apelovalo je na bivšu koleginicu da preispita odluku o ulasku u „Zadrugu 2“, izrazilo zabrinutost i ocenilo da bi ulazak jednog, pa i bivšeg sudije u takav rijaliti mogao da naruši ugled svih zaposlenih u srpskom pravosuđu.

Iako nemam nikakve veze za pravosuđem, osim što povremeno, po službenoj dužnosti, moram da se pojavim u sudnici kako bih odgovorio na optužbe Nebojše Stefanovića ili Marijana Rističevića, potpuno razumem bojazan Društva sudija. Ma i mene je strah u kakvom svetlu bi ih mogla gledaocima Pinka predstaviti bivša koleginica, koja je pre tačno 20 godina, dok je Slobodan Milošević još bio na vlasti, bila pomoćnik ministra pravosuđa zadužena za prekršaje i to nekako baš u vreme kada su po Zakonu o prekršajima kažnjavani nezavisni mediji. I, gle, kakve li slučajnosti, baš u to vreme ministar informisanja bio je Vučić.

Druga je slučajnost što je Snežana Ilić bila pomoćnik Dragoljubu Jankoviću. On je bio član Glavnog odbora JUL-a, čiji je portparol nekada bio aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin, a pre nego što je postao ministar pravde u drugoj vladi Mirka Marjanovića, Janković je bio predsednik Prvog opštinskog suda. I, gle slučajnosti, mediji su tada pisali da je baš on poništio pobedu koalicije Zajedno na lokalnim izborima u Beogradu 1996.

Kada se svemu doda činjenica da Snežana Ilić 2009. nije reizabrana za sudiju, jer je loše ocenjena zbog velikog broja ukinutih presuda, stiče se utisak da boljeg „igrača“ rijaliti Srbija nije mogla ni da sanja. A to pak znači i da je Društvo sudija opravdano zabrinuto. Mada, ruku na srce, teško da će jedna penzionisana sutkinja naneti veću štetu srpskom pravosuđu od nekih aktivnih koji ćute, trpe pritiske, udovoljavaju svim zahtevima izvršne vlasti i sude kako im se suflira. Zbog takvih sudija ponekad imam utisak da je cela Srbija svojevrsni rijaliti i da je dobro dok uloge deli Željko Mitrović, i to samo onima koji na to sami pristaju. Šta će biti ako nas sutra niko ništa i ne bude pitao? A sve uz obrazloženje da – narod to traži.

A zna se šta narod traži i voli. Ko ne veruje neka pogleda rezultate izbora u Majdanpeku. Doduše, neki neobavešteni stranac prošle srede bio bi siguran da je to bila kampanja za opšte ili bar predsedničke, a ne za lokalne izbore. Tim pre što je Vučić lokalnom stanovništvu pričao o suficitu u budžetu, povećanju plata i penzija, novim putevima i radnim mestima i obećavao da će učiniti sve da uđe u istoriju kao čovek koji je rešio istorijski sukob Srba i Albanaca na Kosovu... A onda je, opet slučajno, u petak, dok je trajala predizborna ćutnja, objavljeno da će Kinezi preuzeti RTB Bor, u čijem sastavu posluje i Rudnik bakra Majdanpek.

I dok cepidlake gunđaju da je po ko zna koji put prekršio Ustav, da se nije ponašao kao predsednik svih građana, već kao predsednik SNS-a, Vučić će od sada u Majdanpeku imati dvotrećinsku većinu, 24 od 31 odbornika. Tako se, korak po korak, sprema teren i za neke buduće parlamentarne izbore, na kojima će mu cilj biti većina dovoljna za promenu Ustava. Da ne mora više da ga krši.

I samo da se zna, nije opozicioni Savez za Srbiju u Majdanpeku ostao ispod cenzusa zato što nije ni mogao da učestvuje na izborima (održani su istog dana kada i osnivačka skupština Saveza), već zato što građani znaju da predsednik ima rešenje za sve. Kada se na Koridoru 10 obruši brdo, on naredi da se sruši – brdo.

Uostalom, zar mislite da je voditelj stranačke promocije u Donjem Milanovcu napravio lapsus kada ga je najavio kao predsednika „srpske napredne Srbije“?

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu