MUP sad tvrdi da će umjesto 3000 dobiti 6000 pancirki. Evo što je istina

Kako smo pisali posljednjih nekoliko dana, Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja 3000 pancirki za 18.000 kuna po komadu. Tražili smo objašnjenje. Ubrzo je stigao odgovor MUP-a u kojem nam pokušavaju objasniti zašto je to dobar posao, no u tom odgovoru ima više nelogičnosti.

Krenimo ipak redom.

Pancirke u najam, cijena 5,39 milijuna kuna godišnje

U četvrtak je odjeknula vijest da je vlada na svojoj sjednici odobrila nabavu 3000 pancirki za 54 milijuna kuna. Vlada je konstatirala da je u postupku javne nabave za izradu, najam i održavanje balističkih zaštitnih prsluka kao najpovoljnija ponuda izabrana ona firme Kroko proizvodnja i razvoj d.o.o. ukupne vrijednosti 53.996.430 kuna.

Država, dakle, pancirke zapravo uzima u najam, a Kroko proizvodnji i razvoju plaćat će sljedećih deset godina 5,39 milijuna kuna svake godine. 

No u Ministarstvu ne vide ništa sporno u nabavi pancirki za nevjerojatnih 18.000 kuna po komadu. Naširoko su nam pokušali objasniti zašto je kupnja 3000 pancirki za 54 milijuna kuna dobar posao. 

Posebno je zanimljiv način na koji su pokušali opravdati cijenu. 

''Od navedenog je iznosa odmah potrebno oduzeti trošak PDV-a u ukupnoj vrijednosti nešto manjoj od 11 milijuna kuna, što znači da je procijenjena vrijednost javne nabave za balističke prsluke bila nešto veća od 43 milijuna kuna.Na godišnjoj razini to iznosi oko 4,3 milijuna. Dakle, za iznos od 4,3 milijuna kuna nabavljeno je 3000 pancirki godišnje, odnosno nešto više od 1440 kn godišnje po pancirki, odnosno oko 120 kn mjesečno i konačno 3,94 kn dnevno po balističkom prsluku najvišeg stupnja koji je potreban hrvatskoj policiji'', stoji u odgovoru MUP-a.

Iz MUP-a su tako jednostavno oduzeli PDV, koji se standardno računa i prikazuje u postupcima javnih nabava, podijelili to na deset godina koliko traje najam, pa onda na 12 mjeseci, pa onda još na 31 dan i izračunali da to ispada 3,94 kune po prsluku, odnosno policajcu dnevno. 

3,94 kune po danu doista se može se činiti kao mala cifra za sigurnost hrvatskih policajaca, no pomnožimo li to natrag s 365 dana pa deset godina, koliko država plaća neku vrstu rata firmi Kroko, dolazimo do broja od 14 tisuća i 381 kune, što je zapravo onih 18.000 po pancirki umanjeno za PDV. 

Naravno, ne treba ni napominjati da se gotovo sve na isti način može prikazati jeftinim, budemo li troškove počeli računati u danima na razdoblje od deset godina.

Iz MUP-a tvrde da će zapravo dobiti 6000 pancirki. Mogu se samo nadati jer to nisu napisali u natječaju

MUP u svom odgovoru visoku cijenu pravda troškovima servisnih usluga u koje, navode iz MUP-a, ulaze ''troškovi transporta, špedicije, dnevnice, prekovremeni sati i sve ostalo što se pojavi kao trošak''. 

No vjerojatno najveća, najblaže rečeno, logička pogreška iz MUP-ovog odgovora krije se u njihovoj tvrdnji da ovom nabavom zapravo neće dobiti 3000 prsluka, nego najmanje 6000

''Ugovor garantira da će u razdoblju od 10 godina policija u svakom trenutku raspolagati s 3000 prsluka. Ako uzmemo u obzir da je amortizacijski vijek prsluka 5 godina, to znači već dvostruko više prsluka (znači najmanje 6000)'', tvrde uz MUP-a.

U natječaju se nigdje ne spominje da im tvrtka od koje ih unajmljuju mora zamijeniti pancirke nakon pet godina

Iz njihova se odgovora može zaključiti da tvrtka Kroko koju su odabrali ima obvezu nakon pet godina zamijeniti pancirke. No problem je to što se to u uvjetima natječaja javne nabave nigdje ne spominje.

Preporučeni vijek balističkih prsluka, ili amortizacijski vijek, kako to nazivaju u MUP-u, kod velikog broja proizvođača doista jest pet godina, no u uvjetima natječaja nigdje se ne spominje obveza isporuke novih prsluka nakon pet godina. Spominje se tek jamstveno razdoblje od deset godina, koliko i traje najam, u kojem je Kroko dužan popraviti pancirke oštećene redovnim korištenjem ili, ako to nije u stanju, o svom trošku isporučiti nove. U MUP-u se naravno mogu nadati da će umjesto 3 tisuće dobiti 6 tisuće pancirki, ali budući da to nisu stavili kao uvjet, tvrdnja da će dobiti "najmanje šest tisuća" prsluka nije utemeljena na činjenicama

Pokušavaju opravdati cijenu od 18.000 kuna troškovima popravka, čišćenja i atestiranja

No MUP i dalje tvrdi da su pancirke za 18.000 kuna dobar posao. 

''Nadalje, bilo kakvo oštećenje prsluka zbog kojeg se prsluk mora povući iz uporabe, dobiva zamjenski te nemamo troškova popravka ili čišćenja. Nemamo troškove atestiranja, a atestiranja se moraju redovno provoditi, potom također treba imati na umu da je te zaštitne prsluke potrebno, nakon isteka roka uporabe, adekvatno zbrinuti što također predstavlja dodatne troškove, a koje u ovom slučaju ne snosi MUP'', još navode iz MUP-a pokušavajući uvjeriti da je riječ o isplativoj nabavi.

Doista je teško povjerovati da troškovi popravka, čišćenja i atestiranja mogu opravdati toliko visoku cijenu prsluka koje MUP nakon deset godina mora vratiti (pa i one koje im, na primjer kao zamjenske, isporuče nove u devetoj godini famoznog najma).

Jesu li za 54 miijuna kuna mogli kupiti puno više pancirki i to dvaput u deset godina?

Valja napomenuti i da su iz MUP-a izbjegli odgovoriti na naše pitanje s koliko pancirki policija trenutno raspolaže.

Kako smo već pisali, u MUP-u su, da su pancirke kupili po približnoj cijeni po kojoj ih je kupio Grad New York, mogli nakon pet godina kupiti još tri tisuće i to bi državu ukupno koštalo 23 milijuna i sto tisuća kuna, odnosno više nego upola manje od onog koliko će platiti najam tri tisuće pancirki za isto vremensko razdoblje od deset godina, ili smo jednostavno za isti novac pancirkama mogli na dva puta po pet godina zaštititi više policajaca. 

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu