Ovo treba glasno reći: Pravosuđe je najgori hrvatski rak

David Kruljac, sin generala Mladena Kruljca, neće u zatvor iako je osuđen na godinu dana zatvora.

Kod Kruljca juniora je, podsjetimo, u kolovozu prošle godine pronađeno 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna, 117 tisuća eura, digitalna vaga i uređaj za prešanje. 

Zbog toga je u srpnju pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, no kazna mu je sporazumno zamijenjena za 730 sati rada za opće dobro i novčanu kaznu od 200 tisuća kuna. 

Podsjetimo i da smo nekoliko mjeseci prije spomenute presude objavili fotografiju generala Mladena Kruljca, Davidova oca, na piću u ugodnom društvu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Je li otac Davida Kruljca, general Mladen Kruljac, imao direktne veze s ovim pomilovanjem njegova sina, teško je nagađati.

No možda nije ni trebao jer praksa hrvatskih sudova pokazuje da kod njih moćni i/ili bogati itekako imaju povlašteni tretman. Prisjetimo se samo nekih slučajeva.

Posebno se to vidjelo u slučajevima kada su tajkuni, njihova djeca, ali i drugi "uglednici" autima ubijali ljude po cestama.

Suvlasnik nekad jake firme usmrtio mladića, a sud ga pustio ranije na slobodu

Dejan Maćešić, suvlasnik propale tvrtke One2Play, na slobodi je bio godinu dana nakon što je pravomoćna postala sudska presuda za prometnu nesreću, u kojoj je Maćešić pijan prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrtio mladog motorista Sinišu Smiljanića.

Maćešić koji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, pušten je u srpnju 2015. nakon samo godinu dana zatvora, odnosno 13 mjeseci. Da bi apsurd bio veći, kaznu je izdržavao u zatvoru poluotvorenog tipa u Valturi kod Pule te je imao pravo na slobodne vikende i godišnji odmor tijekom kojih je ponovno mogao sjesti za volan.

Sin hercegovačkog tajkuna usmrtio dvije djevojke, ali je "iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja"

Slučaj koji i dalje ostavlja niz neodgovorenih pitanja je i prometna nesreća iz 2002. godine koja se dogodila u Makarskoj, kada su na nogostupu, na korak do pješačkog prijelaza, poginule 16-godišnjakinje Ana Andrijašević i Kate Erceg.

Ubojica za volanom bio je Ivan Primorac, sin hercegovačkog tajkuna Marijana Primorca koji svoj uzlet može zahvaliti i činjenici da je bio intimus bivšeg premijera i ratnog profitera Ive Sanadera. Naime, stariji Primorac kupio je Sanaderu još 2004. godine prvi BMW, i to baš u vrijeme kada se sudilo njegovom sinu. Zanimljivo je što vezu između ta dva događaja odvjetništvo nikad nije posebno ispitalo.

Ivan Primorac tada je bio 17-godišnjak koji je vozio snažni BMW Z3 bez vozačke dozvole. Vozilo se kretalo znatno većom brzinom od 40 kilometara na sat, koliko je bilo ograničenje na tom dijelu ceste. 

Primorac, iako maloljetan, već je prije kobnog događaja bio višestruko kažnjavan za prometne prekršaje. Prvotno ga je sutkinja splitskoga Općinskog suda Maria Majić osudila na dvije i pol godine zatvora. Kasnije će tu presudu umanjiti suci Županijskog suda pod predsjedanjem danas pokojnog predsjednika Kaznenog odjela, suca Vinka Cuzzija. Naime, kazna je bila šest mjeseci manja, a obrazloženje presude citira se i danas.

"Ivan Primorac dolazi iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja kojemu su roditelji omogućili studiranje u inozemstvu, gdje se pokazao uspješnim", obrazloženje je suda koje je šokiralo hrvatsku javnost. Naime, mnogi su smatrali kako se za oca koji maloljetnom sinu daje bolid od 320 "konja", ne može reći da ima društveno prihvatljivo ponašanje samo zato što sina školuje u inozemstvu. Na kraju je Ivan Primorac proveo u zatvoru otvorenog tipa u Valturi 22 mjeseca, da bi nakon toga otišao na školovanje u švicarski Luzern. Naime, pušten je dva mjeseca ranije zbog dobrog ponašanja i nastavio je voziti snažne automobile.

Poznata rukometašica skrivila smrt majke troje malodobne djece, pobjegla s mjesta nesreće, ali ni dana nije provela u zatvoru

Poznata hrvatska rukometašica i olimpijka Ivana Lovrić, pak, nije provela ni dana u zatvoru iako je skrivila smrt majke troje malodobne djece i uz to pobjegla s mjesta nesreće, a da nije pozvala hitnu.

Ona je u listopadu 2012. automobilom usmrtila Vesnu Petrović na pješačkom prijelazu i u ponovljenom suđenju opet dobila uvjetnu kaznu na 18 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Nakon ponovljenog suđenja i donošenja nove (stare) presude, sutkinja je obrazložila da se Lovrić iskreno kaje, da prije nije bila osuđivana i kako će joj najveća kazna biti to što će živjeti s posljedicama nesreće za koju je kriva.

Sin tajkuna Žužića ranije pušten jer se primjereno ponašao

U ožujku 2011., godinu dana prije isteka petogodišnje zatvorske kazne, na slobodi se našao Hrvoje Žužić koji je 1. kolovoza 2007. s 2,15 promila alkohola, vozeći svoj BMW brzinom od 111 kilometara na sat, izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić. U nesreći je teško ozlijeđen i Ružičin dečko, 22-godišnji Hrvoje Matijašić. Žužić je sin tajkuna Željka Žužića i tada je imao 23 godine. 

Žužić je navodio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo, a kao što je Primorac pušten kako bi mogao završiti faks u Švicarskoj, tako je i on ranije pušten jer se u zatvoru ponašao primjereno te je bio pri završetku studija na Ekonomskom fakultetu.

Vrhovni sud obrazložio je da je Žužiću uzeto u obzir i pogoršano psihičko stanje koje je "u značajnoj mjeri prouzročeno boravkom u zatvorskim uvjetima, što je u mnogim slučajevima u različitim modalitetima psihičkih stanja redovna pojava kod zatvorenika".

Suđenje Žužiću junioru obilježila je jadikovka njegova oca Željka kako novinari od samog početka pišu da se "ovdje ne sudi Hrvoju Žužiću, nego sinu tajkuna Željka Žužića".

Još jedan sin poduzetnika nije proveo ni dana u zatvoru

Podsjetimo na još jednu sramotnu presudu. Tog 16. lipnja 2007. 29-godišnja Jasmina Čelica krenula je na posao u jednu zagrebačku knjižaru, ali onamo nikada nije stigla. Na pješačkom prijelazu u središtu grada moćnim Jeep Cherokeejem pokosio ju je 22-godišnji Marko Leko, sin poduzetnika.

Ubrzo je ustanovljeno da uopće nije smio sjesti za volan tog vozila jer mu je snaga veća od 75KW, što nije dopušteno vozačima mlađim od 24 godine. Pa ipak, mladić koji je u godinu dana počinio pet prometnih prekršaja, nakon policijskog očevida na slobodu se odvezao sam.

Županijski sud u Zagrebu Leku je osudio samo na uvjetnu kaznu od godinu dana. U zatvoru neće provesti nijedan dan, neće platiti nijednu kunu kazne, neće dobiti nijedan negativni bod, a vozačku će zadržati.

Roditelji 29-godišnje Jasmine Čelice iz Pule, Sonja i Nebojša Čelica, nakon sramotne presude postavili su pitanje: "Koliko vrijedi ljudski život u očima sudaca? Pravo naše kćeri nije ostvareno. Država joj nije zaštitila dostojanstvo. Može ih biti sram! Moja obitelj duboko sumnja da iza svega stoji korupcija."

Sin poduzetnika džipom usmrtio djevojku i dobio uvjetnu

U slavonskobrodskoj ulici Ivana Cankara, 25. travnja 2013. godine, dogodila se strašna prometna nesreća u kojoj su od udarca BMW-om teško stradale tri djevojčice, koje su se pješačkom stazom uz cestu vraćale kući iz škole. Stradale su od udara automobila kojim je upravljao Deni Župan iako nije imao dozvolu za vožnju automobila takve snage. Četiri dana kasnije, od zadobivenih ozljeda, jedna od djevojčica je preminula.

Na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu izrečena mu je presuda od četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Slučaj Horvatinčić i sutkinja Maja Šupe kao ogledni primjerak hrvatskog pravosuđa

A bilo je i onih koji nikad nisu odgovarali za izazivanje nesreća sa smrtnim ishodom pa tako još uvijek nije odgovarao ni Tomislav Horvatinčić, koji je jahtom skrivio smrt talijanskog bračnog para.

Hrvatsku je šokirala oslobađajuća presuda koju mu je izrekla sutkinja Maja Šupe koja je prihvatila objašnjenje da je Horvatinčić imao sinkopu i potpuno ga oslobodila.

Ne treba ni napominjati da je Horvatinčić "ugledni poduzetnik", s puno novca i vrlo utjecajnim prijateljima iz raznih sfera društva, uključujući naravno i politiku. Horvatinčića je uostalom Kolinda pozvala u VIP ložu na svojoj inauguraciji, a on je bio jedan od njenih donatora u kampanji.

Ipak u svibnju ove godine je presuda ukinuta i suđenje se ponavlja.

Hrvatsko pravosuđe mazilo i svećenike pedofile

Sudstvo je bilo blagonaklono i prema svećenicima pedofilima.

Katolički svećenik s područja Slavonije i Baranje koji je silovao 15-godišnjeg dječaka tako je umjesto zatvora dobio guljenje krumpira ili  neki drugi "društveno korisni" posao. Iako je osuđen na godinu dana zatvora, kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro pa će tako odraditi 730 sati društveno korisnog rada, kako stoji u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Osijeku.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu