Prije tri godine migrante smo primili kao braću. Sad ih mlatimo na granici

Prije tri godine, 17. rujna 2015., izbjeglice su u noći ušli u Hrvatsku. Preplavili su Tovarnik i označili početak velikog priljeva migranata koji su proputovali kroz Hrvatsku.

"Na terenu smo 72 sata. Imamo pozitivna iskustva. Ljudi su pozitivni, čista ljubav. Sve je pozitivno", opisao je stanje na terenu volonter tijekom izbjegličke krize koja je zahvatila Hrvatsku sredinom rujna 2015. godine i trajala do ožujka sljedeće godine.

Tada, prije tri godine, domaći i svjetski promatrači s divljenjem su pisali o tolerantnim građanima i policiji te načinu na koji se ophode prema migrantima. 

Tada je nastala je fotografija na kojoj se vidi nasmijani policajac u opuštenoj pozi s migrantskim djetetom. Ovu fotografiju pratile su i druge, koje su otkrivale tolerantan, topao i ljudski pristup hrvatske policije i građana.

Empatična Hrvatska - prije tri godine

Mediji su pozdravljali empatiju lokalnog stanovništva koje je izbjeglice dočekalo pomažući im te se prisjećajući vlastitih životnih trauma iz prošlog rata. Izvještaji iz minute u minutu o kretanju izbjeglica, organiziranju njihova prijelaza prema susjednim zemljama, otvaranju smještaja i koordiniranju pomoći građana punili su naslovnice i prve minute informativnih emisija.

Tek su desničarski portali i minorne stranke pokušavali utjerati strah od izbjeglica. No hrvatska javnost takvo što nije prihvaćala, čemu svjedoči i slabo posjećen skup protiv ulaska imigranata u Hrvatsku i imigracijske politike Europske unije koji je krajem rujna te 2015. godine na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića održala krajnje desna Hrvatska čista stranka prava (HČSP).

Danas je situacija posve drugačija

17. rujna 2018., svjedočimo drukčijim fotografijama i izvještajima. Iako migranti dolaze u manjem broju nego prije tri godine, ponašanje hrvatske policije i javno mnijenje bitno su se promijenili. 

Prvo je Mađarska na izbjeglički pritisak s hrvatskih granica odgovorila postavljanjem bodljikave žice i angažiranjem vojske, a potom je i Slovenija početkom studenog 2015. godine počela postavljati žičanu ogradu.

Netrpeljivost prema izbjeglicama počela je rasti diljem Europske unije, a granične zemlje poput Austrije i Slovenije postrožile su uvjete ulaska, čemu se pridružila i Hrvatska. U ožujku 2016. godine Europska unija je dogovorila nove mjere s Turskom koja je predložila da će uzeti natrag migrante koji pređu u Europu uz uvjet da će Europska unija za svakog vraćenog migranta/izbjeglicu primiti po jednog izbjeglicu iz Sirije.

Brutalna policija i ksenofobna javnost

Početne slike i komentari tolerantne i empatične hrvatske javnosti zamijenili su učestali izvještaji o policijskoj brutalnosti i negativna atmosfera ksenofobnih komentara. 

Slika šestogodišnje Madine Hosseini, djevojčice velikih smeđih očiju koja je 21. studenog 2017. poginula u željezničkoj nesreći na kolosijeku pruge Šid-Tovarnik, uzburkala je hrvatsku javnost. Afganistanska djevojčica je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu. O nesreći je tada javnost izvijestila humanitarna organizacija za potporu izbjeglicama i tražiteljima azila Are You Syrious? Organizacija je tada objavila i snimku u kojoj očevidac nesreće, također izbjeglica, govori kako je hrvatska policija tjerala grupu izbjeglica koji su prethodno prešli granicu natrag preko granice i obližnje željezničke pruge. U tom trenutku naletio je vlak i udario djevojčicu iz grupe. Hrvatski MUP objavio je službeno očitovanje o nesreći, u kojem je demantirao tvrdnje da je grupa izbjeglica prešla hrvatsku granicu i potom bila protjerana natrag u Srbiju.

Prije nekoliko mjeseci, policija je pucala u kombi pun migranata i ranila dvoje maloljetne djece u BiH. Svi meci koje su policajci ispalili završili su u licima 12-godišnje djece. Epilog je to incidenta koji se dogodio početkom lipnja kod Donjeg Srba. Policija tvrdi da se krijumčar ljudi, koji je upravljao bijelim kombijem austrijskih registracijskih oznaka, oglušio na policijske zapovijedi i, kako tvrde u policiji, nakon probijanja barikade krenuo kombijem prema policajki koja ga je pokušavala zaustaviti. 

Neposredno nakon toga je, prema verziji priče koju je dala zadarska policija, otvorena vatra u smjeru kombija, pri čemu je dvoje djece teško ozlijeđeno. Krijumčar je potom zaustavio kombi na udaljenosti od oko 100 metara od policajaca te pješke pobjegao u šumu, a policija ga nije uspjela uhvatiti i za njim se i dalje traga.

Premlaćivanje migranata

U izvještaju koji je objavila udruga No Name Kitchen govori se o policijskom nasilju nad skupinom migranata, u dobi od tri do 40 godina, koji su se iz Bihaća 13. kolovoza zaputili prema Zagrebu gdje su navodno namjeravali zatražiti azil. Kako piše u izvještaju, riječ je o dvije obitelji u kojima je bilo četvero maloljetne djece. 

Otac obitelji ispričao je kako su ih policajci tukli

"Tukli su nas sve, ženu i muškarce, po leđima i nogama. Vikali su da idemo brže. U rukama sam držao svoju trogodišnju kćer, a oni su me tukli dok sam je držao. Pao sam na zemlju, a moje je dijete pri tome ozlijedilo leđa. Također su gurnuli moju devetogodišnju kćer", opisao je.

"Kada smo došli do granice, rekla sam mami da mi je hladno. Htjela mi je dati jaknu, ali policija ju je tukla. Govorili su 'Idite, idite' i gurali moju majku. Kada je pala na pod premlatili su je plastičnom palicom'', ispričala je njegova devetogodišnja kći.

Izvješća svjetskih medija

Svjetski mediji pišu o hrvatskim policajcima koji pljačkaju i tuku tražitelje azila. Primjerice, njemački časopis Superillu piše kako se migrante na hrvatskoj granici ''tuče, opljačka i onemogući im se na protupravan način da podnesu zahtjev za azilom'', te da takvu politiku provodi hrvatska policija. Današnja politika Hrvatske prema migrantima se opisuje sličnom onoj Mađarske Viktora Orbana.

Reportaža Guardianova novinara iz Velike Kladuše opisuje svjedočenja migranata koji su mu ispričali uznemirujuća iskustva s hrvatskom policijom. 

Indexovi novinari posjetili su Veliku Kladušu, a brojna iskustva migranata potvrđivala su priču o nasilju policije.

Hrvatski svećenik putem Facebooka poziva vjernike da migrantima ne daju hrane ni vode.

Volonterske organizacije objavljuju svjedočenja brojnih migranata koji tvrde da hrvatska policija s njima postupa nehumano, uz batine, pljačku i protjerivanje.

S druge strane, ministar Davor Božinović hvali rad policije, tvrdeći kako imamo jednu od najsposobnijih graničnih policija u Europi.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu