Stanari u Slavonskom Brodu žale se na preglasna crkvena zvona, došla i policija

Stanari naselja Andrija Hebrang u Slavonskom Brodu koji žive u neposrednoj blizini nove crkve žale se na preglasnu zvonjavu s tornja crkve Blaženog Alojzija Stepinca, koja je otvorena 7. srpnja ove godine.

Intervenirala je i policija jer su glasnu zvonjavu crkvenih zvona koja počinje točno u šest sati ujutro stanari prijavili policiji kao kršenje javnog reda i mira.

Smeta im i to što župnik Tomislav Ćurić svakodnevno u 21 sat glasno preko zvučnika na zvoniku pušta pjesmu "Zdravo Djevo, kraljice Hrvata" 

Po zakonu zvona se ne tretiraju kao buka, institucije su nemoćne, svi ovise o ''dobroj volji'' župnika

Iz slavonskobrodske policije za portal SBplus kazali su da oni ne mogu ništa jer se zvonjava crkvenih zvona ne tretira kao moguće narušavanje javnog reda i mira.

Iz Grada su također odgovorili da se crkvena zvona ne računaju kao buka.

"Sukladno zakonskim odredbama, inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o zaštiti od buke obavlja Sanitarna inspekcija Ministarstva. Ipak, sukladno članku 1. ovog Zakona, njegove se odredbe „ne odnose se na zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima na/iz vjerskih objekata". Unatoč tome što ovo pitanje nije u nadležnosti Grada, svakako moramo istaknuti kako do sada nismo zaprimili pritužbe građane vezane uz situaciju", kazali su iz grada.

Drugim riječima, stanare od buke može spasiti samo dobra volja župnika koji sam određuje kada će i koliko glasno zvoniti.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu