U društvu Mussolinijeve unuke: HDZ je glasao za Orbana, a protiv Europe

“Ponosim se time što moj izvještaj o Mađarskoj ima podršku Europskog parlamenta, no ovo je prvenstveno stvar koja se tiče prava mađarskih građana. Zahvaljujem kolegama što su ustali u zaštitu demokracije i vladavine zakona, iznad interesa stranačkih politika”, napisala je na svom Twitteru eurozastupnica Zelenih iz Nizozemske Judith Sargentini nakon glasanja u Europskom parlamentu, koje se bez pretjerivanja može nazvati povijesnim.

Naime, na temelju njezina izvještaja, 448 eurozastupnika glasalo je da se u europskim institucijama Mađarskoj pod vodstvom Viktora Orbana pokrene postupak oduzimanja prava glasa po članku 7 Europskog ugovora, što se u povijesti Europske unije još nije dogodilo. Protiv je bilo 197 eurozastupnika, dok ih je suzdržanih bilo 48, što znači da je Europski parlament dvotrećinskom većinom podržao postupak protiv Mađarske i opalio veliki šamar autokratskoj politici Viktora Orbana.

Za Hrvatsku je naročito značajno to što su eurozastupnici HDZ-a bili među onih 197 koji su glasali protiv izvještaja Judith Sargentini, a u korist Viktora Orbana, jer to razotkriva stavove vladajuće stranke kada je riječ o temeljnim europskim vrijednostima. 

U jučerašnjem glasanju bilo je ključno kako će glasati najveća parlamentarna frakcija u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (EPP), a većina njihovih zastupnika glasala je za izvještaj i protiv Orbana. Ali ne i HDZ-ove eurozastupnice Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Željana Zovko (Ivica Tolić je zbog bolesti bio odsutan), koje su također dio EPP-a, kao i Marijana Petir, koja je također glasala u korist Orbana i njegove neliberalne demokracije. HDZ-ovke su glasale i suprotno od lidera frakcije EPP-a Manfreda Webera, koji je u parlamentarnoj debati s Orbanom naglasio da u Europskoj uniji ne postoje “kršćanska prava, nego ljudska prava”. Weber je inače Bavarac i član konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU), no i njemu je jasno da je Orban odavno pretjerao te da se EPP treba jasno postaviti protiv njegova uništavanja vladavine prava u Mađarskoj, unatoč tome što je Orbanova stranka Fidesz također članica EPP-a.

HDZ-ovke u Europskom parlamentu su svoj glas u korist Orbana objasnile na razne načine, spominjući dobrosusjedske odnose i pravne tehnikalije, no ostaje nepobitna činjenica da su izrazile stav kako se ne treba jasno i odlučno suprotstaviti ugrožavanju temeljnih europskih vrijednosti kao što su neovisnost sudstva, sloboda okupljanja, prava manjina itd. Time se HDZ više ne može smatrati dijelom proeuropske glavne struje političke scene, nego su se de facto svrstali na stranu desničarskih populista i ultrakonzervativaca koji EU vide kao prijetnju.

U društvu unuke Benita Mussolinija

Zanimljivo je i s kim su se u društvu onih koji su glasali u korist Orbana našle eurozastupnice HDZ-a: primjerice s Alessandrom Mussolini, unukom fašističkog diktatora Benita Mussolinija, te naravno s najvećim zagovornicima Brexita iz Velike Britanije. 

Plenković po Europi priča jedno, HDZ-ove eurozastupnice glasaju drugo

Ako Plenković podrži glasove HDZ-ovih eurozastupnica u korist Orbana, to znači da je konačno razotkriveno da je njegovo navodno veliko europejstvo prijesna laž, a ako je on protiv njihove odluke, onda to znači da HDZ-ovke u Europskom parlamentu i premijer Hrvatske vode fundamentalno različitu, dapače direktno suprotstavljenu politiku.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu