Usput, kako osuđeni ratni zločinac može imati zaštitarsku firmu? Još si tepa u nazivu: Noky

Iako je pravomoćno osuđen za ratni zločin, a još uvijek prema zakonu nije formalno rehabilitiran, Mirko Norac, čovjek koji je jučer posebno pozdravljen na obilježavanju godišnjice akcije Medački džep gdje je zločin i počinio, ima i svoju privatnu zaštitarsku firmu.

U tvrtki Noky security Mirko Norac je već nešto više od dvije i pol godine prokurist. Firma je nazvana upravo po ovom bivšem generalu Hrvatske vojske, a on kao prokurist ima pravo obavljati samo određene poslove. Ne sve, jer to ograničava Zakon o trgovačkim društvima, pa je zato firmu u prosincu 2015. formalno osnovao njegov otac Ante Norac, dok je lani direktor postao Anton Šajgo.

NORAC PO ZAKONU NE MOŽE BITI DIREKTOR

Norac je, dakle, pronašao način da unatoč pravomoćnoj presudi vodi zaštitarsku firmu. Naime, direktor s punim ovlastima ne može biti budući da Zakon o privatnoj zaštiti to ne dopušta. Prema istom zakonu Norac ne može biti ni vlasnik zaštitarske tvrtke.

Zakon o privatnoj zaštiti kaže da direktor zaštitarske tvrtke ne može biti osoba osuđena za kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, što i je slučaj s ratnim zločinom za koji je kažnjen Mirko Norac. Uz to, direktor mora proći i sigurnosnu provjeru jer bez toga ne može dobiti odobrenje za upravljanje zaštitarskom firmom. Za prokurista takvih uvjeta nema, iako je u ovom slučaju evidentno riječ o osobi koja je uključena u svakodnevno poslovanje.

Sva ostala građanska prava što ih jamči Ustav Norac je dobio već nakon što je u studenom 2011. pušten na uvjetnu slobodu. No, njegova kažnjavanost brisat će se iz kaznene evidencije tek 2026. godine. Tada će prema Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji za Norca nastupiti i zakonska rehabilitacija za počinjeni ratni zločin. Bivšem generalu tada će biti 59 godina.

IZGLEDA DA MU FIRMA DOSTA DOBRO STOJI

No, bez obzira što ju formalno ne vodi sam Norac, već je direktor Šajgo, uz kojeg je i drugi direktor Mario Mikulić, Noky security se u dvije i pol godine postojanja uspješno pozicionira na hrvatskom zaštitarskom tržištu. Prve godine postojanja ostvarili su 5,7 milijuna kuna prihoda, a već iduće godine, 2017. Noky security završila je s 16,7 milijuna kuna prihoda i dobiti od 263.600 kuna. Zapošljava oko 170 zaštitara, čija je prosječna plaća 4.884 kune.

Norčeva tvrtka, inače, brine o sigurnosti dvaju trgovačkih centara u Osijeku, Avenue Malla i Portanove. Lani je dobio posao zaštite zagrebačkih gradskih muzeja, kulturnih manifestacija te gradskih stanova i poslovnih prostora.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu