Zatvorite sve pekare, kaznite ribare, uništite cvjećare. Sve dajte uhljebima

Ministarstvo financija pod vodstvom bivšeg Todorićevog direktora Zdravka Marića pokrenulo je oštru borbu protiv kriminalaca pa su tako posljednjih dana krenuli zatvarati lokale po Hrvatskoj - cvjećarnicu zbog 10 kuna, ribarnicu zbog 15 kuna te pekaru zbog 24 kune.

Ta tri slučaja su došla do medija, a vjerojatno su ovih dana deseci ili stotine sličnih obrtnika ostali bez posla na dva tjedna, a plaćat će i novčane kazne jer su im carinici pronašli neispravan račun ili višak ili manjak u blagajni, dok se Marićev bivši šef Todorić, iz čije su firme isparili deseci milijardi, šeće po Londonu.

Zatvaranje lokala i rovanje po blagajnama ne koristi nikome

Primitivna praksa hrvatskih utjerivača poreza, kao što je spomenuto zatvaranje lokala koje zaista ne koristi nikome, pa ni toj novca uvijek gladnoj državi jer kad se ne radi nema ni poreza, dobila je i svoju nadogradnju pa je u posljednje vrijeme uočeno da su poreznici po lokalima počeli plijeniti gotovinu.

Znači, napišu rješenje da je netko dužan porez, što u nekim slučajevima uopće nije točno, s tim papirom dođu u, na primjer, kafić i pred gostima ruju po blagajni i broje novac. Ako iznos u blagajni nije dovoljan da se dug namiri, dolaze svaki dan dok se ne naplate.

Odgovorno trošenje novca: Johnu Smithu 50 tisuća eura

Kad se porez naplati, treba ga nekako i potrošiti, a ovih dana imali smo i nekoliko zgodnih primjera kako se troši novac poreznih obveznika.

Odličan primjer odgovornosti trošenja javnog novca stigao nam je ovih dana iz Đakova. Pročelnik za gradske financije s višedesetljetnim iskustvom je na osnovu lažnog maila a bez ikakve osnove za plaćanje, uplatio nekom nepoznatom koji se navodno predstavio kao John Smith iznos od čak 50 tisuća eura.

Je li čovjek zaista budala ili su si pročelnici našli novi način za izvlačenje love za sada nije poznato, ali je poznato da se za razliku od cvjećara i pekara kojima je zatvoren posao pročelniku nakon te uplate nije dogodilo ništa. Nisu mu zapečatili ured ili zabranili rad, nego je nastavio raditi kao da se ništa nije dogodilo, a u Gradu čekaju da im John Smith vrati novac.

Uhljebljivanje košta

Sljedeći primjer je s državne razine i taj novac nitko neće vratiti, a radi se o rastu broja zaposlenih na proračunu i povećanju njihovih ''prava'' kako se u javnom sektoru naziva plaća. Država je shvatila da joj usprkos smanjenju broja stanovništva i oko 300 tisuća zaposlenih nedostaje ljudi pa su samo u prvih šest mjeseci povećali broj zaposlenih za 680. Također, iz izvješća o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine vidi se da je trošak zaposlenih porastao za 744 milijuna kuna.

Prekjučer smo doznali da su iz državnog proračuna plaćena i prva jamstva za propalo brodogradilište Uljanik. Iznos od 360 milijuna kuna iz državnog proračuna naplatila si je Splitska banka nakon što je postalo jasno da ih od svog dužnika - brodogradilišta - neće moći naplatiti. Do sada je u hrvatskim brodogradilištima spaljeno preko 30 milijardi kuna, a bit će sigurno i još nekoliko milijardi kad na naplatu stignu sva Uljanikova jamstva.

Država godišnje potroši oko 130 milijardi kuna, tako da je pred poreznicima jako puno posla. U koliko ribarnica i cvjećarnica treba prerovati blagajne da se namire svi pročelnici, načelnici, John Smith, brodograditelji i njihovi strateški partneri?

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu