ZORAN KESIĆ i ekipa NJUZ.net-a: Cvrkutanje zla

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Postoje neke stvari koje su toliko strašne da njihova imena izbegavamo da pominjemo. Ako baš moramo da ih spomenemo, onda ili koristimo eufemizme ili njihove nazive izgovaramo gotovo šapatom, sve u strahu da ne prizovemo kakvu nevolju. Rat, neizlečiva bolest, nuklearna kataklizma, Vjerica Radeta.

Ipak, za razliku od nekih pošasti, za koje imamo utisak da dođu tek kada ih nekako prizovemo, Vjerica Radeta je tu i kada je ne prizove niko. Dolazi nepozvana, a ulazi drsko, bahato i obavezno nogom sruši vrata, da nekome slučajno ne promakne da je stigla. Ukratko, uloguje se na Tviter i napiše... nešto.

„Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!“, napisala je Radeta na Tviteru 23. jula.

Bez obzira na to da li ste ovih par Radetinih rečenica videli sada prvi put ili ne, verujemo da ste ih čitali barem dva-tri puta kako biste procesuirali ono što je napisano. I znamo da vam pri svakom novom čitanju deluje sve monstruoznije.

Takođe, želeli smo da verujemo da je i Vjerici Radeti njen tvit delovao bar maaaaalkice monstruozno. Da joj je, bar na jedan momenat, na jedan delić sekunde, tvit u kojem pokušava da se sprda sa smrću jedne žene i smrću njenih najmilijih koji su ubijeni u bezumnom ratu za koji su, između ostalih, zaslužni i ona i njene kolege iz SRS-a, zazvučao makar malo monstruoskasto, pa ga je zato obrisala.

Ali ne. Radeta je tvit obrisala na sugestiju svog šefa. Mada lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj tvrdi da je savetovao Radetu da obriše sporni tvit jer je pogrešno shvaćen, mi sumnjamo da joj je to sugerisao iz čiste ljubomore, uz pomisao: „Genijalno! Kako se ja ovoga nisam setio?!“

Iako možda ima neke male kosmičke pravde u tome da upravo onaj koji je decenijama huškao na brisanje čitavih naroda sa ovih prostora sada interveniše da bude obrisan jedan huškački tvit pun mržnje, taj tračak svetlosti bio je kratkog daha. Šešelj je u istoj izjavi u kojoj je naveo da je sugerisao Radeti da obriše tvit izjavio i da nikome neće dozvoliti da smeni tu istu Radetu.

Rekli bismo – klasičan Šešelj. Ali ima i tu jedno „ali“. Možda se i on jednostavno uplašio Radete. Ne zaboravite da je u pitanju jedna od žena iz radikalnog korpusa koja ne preza bukvalno ni od čega i koja je, kada je ugrožena, spremna da posegne i za najstrašnijim oružjem, zabranjenim svim postojećim konvencijama – kletvama.

Zašto bi Šešelj rizikovao da ga Radeta prokune nekom užasnom kletvom koja će ga pratiti do kraja života?

Recimo: „Dabogda doveka bio lažna opozicija!“ Ili još gore: „Dabogda mira nemao od Milomira Marića, držali te u rijalitijima dabogda dok razum ne izgubiš!“

Bilo kako bilo, Vjerica Radeta je obrisala tvit, potom je na nekoliko dana obrisala i kompletan Tviter nalog, ali sramotu i nečovečnost nije uspela da obriše. Naprotiv. Pričalo se o tom tvitu cele nedelje, a izjasnio se čak i predsednik koji je, nikada nećete pogoditi, u jednoj rečenici osudio Radetin potez, a onda se u pet narednih bavio opozicijom i Sulejmanom Ugljaninom.

Trenutno poslanici opozicije institucionalnim mehanizmima pokušavaju da Vjericu Radetu izbrišu sa javne funkcije potpredsednice Skupštine Srbije, a nama ostaje samo da se nadamo da će nekada u budućnosti biti izmišljen neki gedžet kojim ćemo moći da izbrišemo sećanje na godine koje smo zajedno sa njom proveli u istoj realnosti.

Bili bi vam zahvalni ako podrzite nas sajt otvaranjem oglasa ispod i na vrhu